Schengen ramane obiectivul greu de atins al tarii noastre, iar asta in ciuda tuturor eforturilor care sunt depuse pentru finalizarea aderarii la Schengen terestru pana la final de an 2024, dar Politia de Frontiera vorbeste despre rezultatele avute in utilizarea sistemelor integrate pentru verificarea traficului de persoane si automobile la granite.
Schengen este un sistem cu reguli stricte, iar aderarea Romaniei cu granitele terestre implica indeplinirea anumitor prevederi foarte riguroase, astfel incat granitele externe ale UE sa fie protejate in orice fel de conditii, lucru care nu este usor de realizat, dar cu toate acestea, Politia de Frontiera depune eforturi masive pentru a realiza asta.
Schengen ar trebui sa ne primeasca cu “bratele deschise” incepand de anul viitor, cel putin daca este sa dam crezare declaratiilor facute de catre politicienii romani, insa ramane de vazut daca aderarea Romaniei cu granitele terestre va fi permisa de catre Austria incepand din martie 2025, sau vom mai avea de asteptat.
“De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 1.142.000 de verificări în aplicația eDAC și aproximativ 57.000 de la începutul acestei luni. Un exemplu în acest sens este cazul de astăzi, unde polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Jimbolia … au verificat cu ajutorul aplicației eDAC documentele unui vehicul și au constatat faptul că asigurarea obligatorie depășise termenul de valabilitate.
Alte situații descoperite de polițiști cu această aplicație s-au înregistrat pe aeroporturi, unde adulții care însoțeau minori nu aveau documente sau procuri din partea celuilalt părinte care să îi permită continuarea călătoriei, dar și cazuri în care minorul însoțit de către părinți nu deținea un document de călătorie. Acestora nu li s-a permis ieșirea din țară.”