Ministrul Mediului, Mircea Fechet, pregateste adoptarea unei noi Hotarare de Guvern pentru a finanta unul dintre importantele sisteme pentru Romania si a subliniat importanta Retelei Nationale de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM), furnizorul national de date in domeniul radioactivitatii mediului.
Ministrul Mediului aduce in atentie ca aceasta retea este esentiala atat in situatii normale, cat si in cazuri de urgenta radiologica sau accidente nucleare, avand un rol crucial, mai ales in contextul geopolitic actual, influentat de razboiul din Ucraina. Pe teritoriul Ucrainei, care are granite comune cu Romania, se afla patru centrale nuclearo-electrice, printre care si CNE Zaporojie, cea mai mare din Europa, cu sase reactoare expuse permanent la riscuri care pot afecta siguranta si securitatea nucleara.
In acest context tensionat, buna functionare a RNSRM este imperios necesara. Reteaua are obligatia de a monitoriza continuu radioactivitatea factorilor de mediu la nivel national, eliminand riscul unor sincope cauzate de defectiuni sau uzura tehnica a echipamentelor.
In prezent, aceasta activitate este asigurata prin 38 de laboratoare – 37 laboratoare teritoriale in cadrul agentiilor pentru protectia mediului (APM-uri) si un laborator national de referinta in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) – si 86 de statii automate de monitorizare a echivalentului debitului dozei gama absorbita in aer.
Ministrul Mediului spune ca acestea constituie Sistemul National de Avertizare/Alarmare a Radioactivitatii Mediului (SNAARM). Cu toate acestea, in prezent, doua statii automate pentru monitorizarea echivalentului debitului dozei gama si toate cele cinci statii automate de monitorizare a apei din cadrul SNAARM sunt complet scoase din uz.
Peste 75% din echipamentele utilizate in RNSRM, fie ele de laborator, de teren sau automate, au o vechime de peste 18 ani, fiind uzate fizic si moral. In acest context, proiectul de act normativ aflat in discutie reglementeaza oportunitatea dezvoltarii si optimizarii functionarii RNSRM pe termen mediu si lung.
Acesta completeaza demersurile de modernizare incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 3, Investitia I.3b – „Echipamente de monitorizare a calitatii aerului, radioactivitatii si zgomotului pentru Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”.
Prin acest plan se vor achizitiona 200 de statii automate, fixe si mobile, pentru monitorizarea echivalentului debitului dozei gama absorbita in aer. Ministrul Mediului a precizat ca aceste etape de modernizare nu se dubleaza, ci se completeaza reciproc.
In urma verificarilor efectuate de Comisia Europeana in 2023, in baza art. 35 din Tratatul EURATOM, autoritatile romane au primit recomandari specifice pentru imbunatatirea monitorizarii si raportarii radioactivitatii mediului, inclusiv pentru aerosolii atmosferici. Proiectul de act normativ urmareste sa raspunda acestor cerinte prin alocarea resurselor necesare din bugetul Fondului pentru Mediu, asigurand dezvoltarea si optimizarea RNSRM.
Modernizarea RNSRM va permite Romaniei sa-si respecte angajamentele asumate prin semnarea Tratatului EURATOM, contribuind la certificarea unui mediu curat si sanatos.
Pe langa beneficiile directe pentru mediu si populatie, un sistem de monitorizare eficient va furniza autoritatilor competente date rapide si precise, esentiale pentru un raspuns prompt in situatii de urgenta. Acest lucru va reduce riscul unor episoade de panica generate de alarme false.
Schimbarile pozitive anticipate prin implementarea acestui proiect vor consolida increderea cetatenilor in sistemele de protectie a mediului si vor contribui la gestionarea eficienta a riscurilor radiologice in Romania.