Pavel Popescu, vicepresedintele ANCOM, a solicitat oficial suspendarea platformei TikTok pe teritoriul Romaniei, incepand cu data de 28 noiembrie 2024. Decizia este motivata de suspiciuni grave privind implicarea platformei in manipularea procesului electoral din primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat pe 24 noiembrie 2024.
„Cer suspendarea platformei TikTok pana la finalizarea anchetei institutiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral. Evident, aceasta solicitare este facuta doar in baza unor dovezi clare,” a declarat Pavel Popescu intr-un comunicat oficial. El a precizat ca va initia toate procedurile necesare pentru implementarea acestei masuri.
Valentin Popescu spune ca TikTok a ignorat sistematic sesizarile Autoritatii Electorale Permanente (AEP) referitoare la o campanie suspecta desfasurata pe platforma. Se pare ca o anumita campanie electorala, asociata unui candidat, a beneficiat de sponsorizari atipice, fiind promovata intens prin intermediul algoritmilor platformei. Mai mult, campania respectiva nu a fost listata ca una politica, iar candidatul in cauza a fost tratat drept un simplu utilizator, fara afiliere politica evidenta.
„Mii de conturi au lucrat coordonat pe TikTok pentru promovarea mesajului acestui candidat, Calin Georgescu, beneficiind de sustinere financiara din surse externe. Algoritmul TikTok a contribuit la amplificarea mesajului, ignorand complet sesizarile institutiilor statului roman,” a explicat Popescu.
Vicepresedintele ANCOM a acuzat TikTok de lipsa totala de transparenta si refuzul constant de a coopera cu autoritatile romane. „TikTok a intors spatele comunicarii cu institutiile statului. Influenceri si utilizatori ai platformei au fost sponsorizati pentru a disemina un mesaj politic, iar compania a refuzat sa ia masuri pentru remedierea situatiei,” a adaugat el.
Din informatiile disponibile public, conturile implicate in campanie ar fi fost parte dintr-un sistem amplu, incurajat de algoritmii TikTok. Finantarea lor ar fi venit din surse externe, ridicand intrebari serioase despre influenta externa in procesul electoral romanesc.
Pavel Popescu a reiterat faptul ca suspendarea TikTok este doar o masura temporara, pana la finalizarea investigatiei. Totusi, el a atras atentia asupra necesitatii unei discutii mai largi privind reglementarea accesului la platforma in Romania. „De peste patru ani, atrag atentia asupra riscurilor acestei platforme. Din pacate, statul roman nu a luat in serios avertismentele mele,” a concluzionat oficialul ANCOM.
Ramane de vazut cum vor evolua anchetele institutiilor statului si daca TikTok va raspunde in cele din urma acuzatiilor grave care i se aduc. Aceasta situatie scoate in evidenta vulnerabilitatile procesului electoral romanesc in fata influentelor externe si a noilor tehnologii.