Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a transmis recent un apel emotionant catre milioanele de elevi, profesori si parinti, subliniind importanta mentinerii increderii in valorile democratice si europene. Intr-un discurs tinut in contextul apropierii unor alegeri, oficialul a punctat nevoia de a nu cadea prada extremistilor, de a respinge ura si violenta, si de a ne aminti lectiile dure ale trecutului.
Ministrul Educatiei a amintit ca romanii nu au ales niciodata un regim autoritar sau izolarea de valorile occidentale, aceste impuneri venind din afara, sub presiunea tancurilor sovietice, in perioada comunista. A subliniat ca tara noastra a ales in mod constient drumul integrarii europene si participarea la Alianta Nord-Atlantica, considerand aceste optiuni drept esentiale pentru securitatea si prosperitatea Romaniei.
Ministrul Educatiei s-a adresat in special tinerilor, insistand asupra importantei studiilor istorice in scoli si universitati. Ea a subliniat ca elevii romani invata astazi despre ororile Holocaustului si despre crimele comise in perioada comunista, formandu-si astfel anticorpii necesari pentru a recunoaste si a condamna manifestarile fasciste, antisemite, legionare sau xenofobe.
Ligia Deca a condamnat ferm episoadele recente, din ce in ce mai frecvente, de instigare la ura, avertizand ca istoria ne demonstreaza cat de periculoasa poate fi promovarea superioritatii unui grup asupra altuia.
Ligia Deca a facut un apel la memoria colectiva, amintind masacrele si executiile in masa din Bucuresti, Iasi sau Galati, dar si personalitati remarcabile precum Nicolae Iorga, I. Gh. Duca sau Armand Calinescu, care au cazut victime extremismului.
Ministrul Educatiei a punctat ca dialogul autentic nu poate exista in absenta memoriei, iar cunoasterea trecutului tragic al Romaniei ar trebui sa ne intareasca impotriva manipularii si sa ne insufle respect fata de diversitatea umana. Totodata, Ligia Deca a reamintit rolul stiintei si educatiei in construirea viitorului.
A evocat figuri ilustre precum Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, sau Henri Coanda, inventatorul motorului cu reactie, afirmand ca astfel de personalitati merita sa ne fie modele, nu teoriile fara fundament stiintific. Progresul uman, a subliniat ministrul, se bazeaza pe dovezi stiintifice si pe cunoastere, nu pe negarea realitatii obiective.
Ministrul Educatiei a indemnat la solidaritate, la mentinerea democratiei si la respectul fata de sacrificiile celor care, in decursul istoriei, au aparat libertatile romanilor. Ea a amintit costul dureros platit in urma cu 35 de ani, cand peste 1100 de oameni au murit, iar peste 4000 au fost raniti in luptele pentru democratie.
In acest spirit, ministrul a indemnat romanii sa iasa la vot duminica, sustinand ca singura garantie ca vor mai putea participa la alegeri libere peste 4 ani este sa voteze Elena Lasconi.
Mesajul ministrului Educatiei vine intr-un moment in care societatea romaneasca are nevoie de claritate, echilibru si coeziune, pentru a evita repetarea greselilor trecutului si a alege drumul democratic, european si pasnic.