TikTok, una dintre cele mai mari aplicatii de mesagerie din intreaga lume, nu a primit o amanare cu privire la obligatia a carei nerespectare va duce la interzicerea retelei, astfel ca la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Districtului Columbia a fost respuns apelul sau privind decizia luata de autoritatile americane.
Aplicatia populara de socializare, detinuta de compania chineza ByteDance, ar putea fi exclusa de pe piata americana daca nu va fi vanduta unei companii din afara Chinei. TikTok si cativa dintre utilizatorii retelei sociale au contestat un proiect de lege din aprilie care obliga ByteDance sa vanda aplicatia.
Legea oferea o perioada de noua luni pentru realizarea tranzactiei, iar in lipsa acesteia, TikTok urma sa fie interzis in Statele Unite. Argumentul companiei a fost ca proiectul de lege incalca dreptul la libertatea de exprimare, dar instanta a respins aceasta afirmatie.
Interdictia este programata sa intre in vigoare in ianuarie, iar TikTok are in vedere un apel la Curtea Suprema a Statelor Unite, prin solicitarea unei opriri de urgenta a deciziei. De aici, Curtea Suprema va decide daca va judeca cazul sau nu.
In cazul in care interdictia va fi mentinuta, Google, Apple si alti distribuitori de aplicatii nu vor mai putea oferi TikTok pentru descarcare si nu vor putea furniza actualizari ale aplicatiei. De asemenea, serviciile de gazduire pe internet vor fi blocate sa accepte aplicatia, ceea ce va face imposibila descarcarea acesteia in Statele Unite. Totusi, utilizatorii existenti vor putea folosi aplicatia atata timp cat aceasta va functiona.
ByteDance a anuntat ca nu intentioneaza sa vanda TikTok si, chiar daca ar decide sa faca acest lucru, tranzactia ar necesita aprobarea guvernului chinez. Autoritatile chineze au subliniat ca se vor opune ferm oricarei incercari de vanzare a aplicatiei. ByteDance a argumentat ca, si in cazul unei vanzari, ar fi extrem de dificil sa transfere codul sursa catre un nou proprietar, intrucat procesul de familiarizare al inginerilor ar dura ani de zile.
Parlamentarii americani cer ca TikTok sa fie vandut unei companii din afara Chinei, invocand ingrijorari legate de posibilitatea ca guvernul chinez sa forteze ByteDance sa predea datele utilizatorilor din SUA. De asemenea, au existat sugestii ca TikTok ar putea fi folosit pentru a raspandi propaganda politica. In acest context, viitorul aplicatiei TikTok in Statele Unite ramane extrem de incert.