Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat astazi ca in Parlamentul Romaniei a avut loc adoptarea unei legi extrem de importante, promise de catre PSD, ai exact a Legii Arendei, un pas important pentru sustinerea si dezvoltarea sectorului agricol din Romania. “Legea arendei a fost votata! Încă un angajament asumat în fata fermierilor a fost indeplinit astazi în Parlament: Legea arendei a fost adoptată!”, a declarat ministrul Barbu.
Florin Barbu spune ca proiectul de lege ofera fermierilor predictibilitatea necesara pentru a-si dezvolta afacerile, facilitand accesul la finantari pentru investitii, inclusiv cele din fonduri europene. De asemenea, noua lege simplifica comasarea terenurilor, ceea ce va creste eficienta in lucrarile agricole si utilizarea inputurilor.
“Mulțumesc tuturor colegilor care au înțeles importanța acestui act normativ pentru agricultura românească, precum și tuturor asociațiilor de fermieri care au contribuit la elaborarea legii! Numai împreună putem dezvolta agricultura românească!”, a adaugat ministrul Barbu.
Florin Barbu anunta deasemenea, separat de adoptarea legii, si ca subsecretarul de stat Mihael Cristian Leonov a participat la conferinta regionala de acvacultură „Conturarea viitorului acvaculturii în regiunea Mării Mediterane și a Mării Negre”, organizata la Heraklion, Grecia.
Conferinta a fost sustinuta de Comisia Generala pentru Pescuit de la Marea Mediterana (GFCM), Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Guvernul Greciei, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Conferinta a oferit o platforma pentru analizarea progreselor din ultimii zece ani si a fost o oportunitate de a dezbate modalitatile prin care acvacultura poate integra inovarea si sustenabilitatea, contribuind la atingerea obiectivelor Strategiei GFCM 2030.
“România joacă un rol crucial în regiunea Mării Negre, în special în sectoarele agriculturii și acvaculturii, aliniindu-și obiectivele naționale la Politica Agricolă Comună. Acvacultura, prin natura sa, este o industrie sustenabilă și prietenoasă cu ecosistemul, care joacă un rol semnificativ în reducerea poluării, refacerea biodiversității și promovarea unei economii curate, circulare”, a declarat Mihael Cristian Leonov.
Participanții la conferinta au inclus factori de decizie de la nivel inalt, experti in acvacultură, reprezentanti din cercetare si mediul academic, organizatii internationale si locale, producatori si asociatii de fermieri din intreaga regiune. De asemenea, au fost prezenti mici fermieri si reprezentanti ai retelei recent create a femeilor din acvacultură, inițializata de GFCM pentru a creste rolul femeilor in acest sector.
Adoptarea Legii Arendei si participarea activa a reprezentantilor României la conferinte regionale subliniaza angajamentul tara noastra fata de dezvoltarea sustenabila a agriculturii si acvaculturii, esentiale pentru economia nationala si pentru bunastarea fermierilor.