Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a semnat pentru a fi promulgat in Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul nr. 7442 din 19 noiembrie 2024, care aproba o noua Metodologie pentru asigurarea omologarii mijloacelor de invatamant. Aceasta initiativa are ca scop stabilirea unui cadru clar si eficient pentru aprobarea materialelor educationale utilizate in sistemul national de invatamant preuniversitar, incluzand institutii de stat, private si confesionale, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Ministrul Educatiei mentioneaza in cadrul ordinului ca noua metodologie defineste criteriile pedagogice esentiale pe care toate mijloacele de invatamant trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine omologarea din partea Ministerului Educatiei.
Deasemenea, se pune accent pe respectarea stricta a drepturilor de autor, conform prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata cu modificarile ulterioare. Un aspect important al Ordinului este procedura de omologare a jocurilor si jucariilor didactice, care se va realiza intr-o singura faza.
Acest proces va verifica conformitatea cu diverse acte normative, inclusiv Hotararea Guvernului nr. 74/2011 privind siguranta jucariilor, Legea nr. 245/2004 despre securitatea generala a produselor, Ordonanta Guvernului nr. 20/2010 pentru armonizarea legislatiei UE privind comercializarea produselor, precum si Ordinul Ministrului Economiei nr. 730/2011 care adopta standardele europene armonizate in domeniul sigurantei jucariilor.
Ministrul Educatiei subliniaza in cadrul ordinului ca pot aplica pentru omologare autori, editori, producatori, comercianti sau alte institutii recunoscute in domeniul invatamantului si educatiei, care colaboreaza cu cadre didactice si specialisti in domeniul specific al mijloacelor de invatamant.
Solicitantii vor trebui sa completeze formularele detaliate in anexele ordinului – anexa nr. 2 pentru solicitarea de omologare, anexa nr. 3 pentru datele de identificare ale mijlocului de invatamant si anexa nr. 4 pentru declaratia de originalitate – si sa le depuna la registratura Ministerului Educatiei, fie in format fizic, fie electronic.
Ministrul Educatiei subliniaza ca evaluarea mijloacelor de invatamant va fi coordonata de secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei, care va asigura o analiza riguroasa a fiecarei cereri. Scopul acestei evaluari este de a verifica daca materialele respecta cerintele pedagogice actuale din programele scolare, asigurand astfel calitatea si corectitudinea acestora din punct de vedere stiintific, al coerenței si claritatii textului, precum si al aspectului vizual.
“Ne propunem sa garantam ca toate materialele educationale folosite in scolile din tara sunt de inalta calitate si contribuie eficient la procesul de invatare,” a declarat Ligia Deca. “Este esential ca aceste resurse sa fie bine realizate, sa respecte normele legale si sa sprijine cadrele didactice in misiunea lor.”
Adoptarea Ordinului nr. 7442 marcheaza un pas important in standardizarea si imbunatatirea calitatii educatiei din Romania, oferind un cadru transparent si riguros pentru aprobarea si utilizarea mijloacelor de invatare in scolile preuniversitare din tara.