Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat angajamentul ferm al guvernului de a continua investitiile in sectorul energetic, anuntand semnarea a sase contracte importante din cadrul Investitiei 4 a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
“Investitii, investitii, investitii — nu ne oprim,” a declarat Burduja in cadrul conferintei de presa de astazi. Valoarea totala a proiectelor finantate este de peste 600 de milioane de lei, destinata dezvoltarii lanturilor industriale de productie, asamblare si reciclare a bateriilor, precum si noilor capacitati de stocare a energiei electrice in baterii.
Sebastian Burduja anunta ca printre proiectele semnate, Crișana Pro Construct SA va dezvolta o unitate pentru productia de acumulatori industriali, cu o capacitate de 0,547 GW/an si o investitie de 29 milioane euro. Ecorec Recycling SRL va construi o fabrica de baterii, adaugand 0,336 GW/an printr-o finantare de 9 milioane euro.
Grima Com SRL va infiinta o unitate de productie cu o capacitate de 0,448 GW/an si o investitie de 34 milioane euro, in timp ce Sinteza SA, in parteneriat cu Lockheed Martin, va dezvolta o capacitate de 2 GW/an pentru productia, testarea si reciclarea electrolitilor utilizati in bateriile industriale, beneficiind de o finantare de 25 milioane euro.
In domeniul stocarii energiei electrice, RPOWER BESS – TWO S.R.L. va realiza un proiect cu o capacitate instalata de 245 MWh, finantat cu 15 milioane euro, iar TEIUȘ SOLAR S.R.L. va adauga o capacitate de 117 MWh printr-o investitie de 8 milioane euro. Astfel, cu 80 de milioane EUR din PNRR, sunt finantate capacitati de stocare in baterii de peste 1800 MWh, acoperind un sfert din necesarul de stocare al sistemului energetic national.
“Facem ce am promis. Investim in stocarea in baterii pentru mai multa energie disponibila in sistemul energetic atunci cand avem nevoie de ea, ceea ce va insemna facturi mai mici pentru romani. Mai mult, tot din fondurile PNRR, Romania isi dezvolta acum propria industrie de baterii si panouri fotovoltaice,” a mai adaugat ministrul.
Proiectele finantate prin PNRR nu doar ca vor reduce costurile energetice, dar vor si consolida securitatea si siguranta energetica a tarii. Burduja a subliniat importanta dezvoltarii tehnologiei interne si a parteneriatelor strategice: “Faptul ca vom dispune de tehnologie pentru baterii produse in Romania, alaturi de vointa clara a companiilor de a investi in capacitati de stocare, ne consolideaza pozitia de jucator european important pe acest segment.”
Ministerul Energiei a declarat ca in acest mandat nu a existat nicio componenta a sectorului energetic in care sa nu se aduca modernizare si investitii, realizand un efort istoric, cel mai mare din ultimii 30 de ani. Aceste masuri pregatesc terenul pentru dezvoltari pe termen mediu si lung, intarind rolul regional al Romaniei in zona de energie.
“Am atras investitii record si am dat drumul la acele proiecte care vor face o diferenta fundamentala pentru a reduce costurile si pentru a consolida securitatea si siguranta energetica a tarii noastre,” a incheiat ministrul.