Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a semnat in mod oficial pentru emiterea Ordinului nr. 3.328/5.955/2024, prin care se aproba criteriile medicopsihosociale ce stau la baza stabilirii incadrarii in grad de handicap pentru persoanele adulte cu dizabilitati provenite din zona conflictului armat din Ucraina.
Simona Bucura-Oprescu pune in aplicare aceasta decizie pentru a raspunde prevederilor din mai multe acte normative, printre care Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2024, ce reglementeaza acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman, si Ordinul comun nr. 762/1.992/2007 al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice, referitor la criteriile medicopsihosociale utilizate in stabilirea gradului de handicap.
Inainte de adoptarea oficiala a noului ordin, s-a tinut cont de Referatul nr. 29.813 din 5.09.2024 al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati. Deasemenea, s-au luat in considerare dispozitiile art. 16 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2024, care clarifica faptul ca statul roman trebuie sa asigure suport si protectie persoanelor aflate in situatii deosebite, provenite din zona conflictului armat din Ucraina. La baza deciziei stau si prevederile art. 18 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 23/2022, privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Solidaritatilor Sociale, precum si art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010, care stabileste cadrul in care functioneaza Ministerul Sanatatii.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca ordinul nr. 3.328/5.955/2024 precizeaza clar ca toate criteriile mentionate in Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in totalitate la evaluarea si incadrarea in grad si tip de handicap a persoanelor adulte cu dizabilitati care parasesc Ucraina din cauza conflictului armat.
Prin urmare, orice persoana care se incadreaza in aceasta situatie trebuie sa prezinte autoritatilor romane un permis de sedere, pentru a demonstra adresa de domiciliu sau resedinta, conform art. 16 alin. (5) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2024.
Deasemenea, este obligatorie atasarea unui referat medical de la medicul specialist, precum si a documentelor care atesta istoricul medical, traduse in limba romana, pentru a putea fi analizate de echipele de evaluare.
Simona Bucura-Oprescu confirma ca din punct de vedere procedural, dosarele pot fi depuse atat in format letric la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene ori locale ale sectoarelor din Bucuresti, cat si trimise prin posta, curier sau e-mail.
Dupa depunere, serviciul de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap verifica actele si, in maximum 5 zile lucratoare, comunica data programarii pentru evaluare, care nu poate depasi 60 de zile de la inregistrarea cererii.
Urmatorul pas consta in transmiterea dosarului catre Comisia de evaluare prevazuta la art. 85 alin. (4) din Legea nr. 448/2006, ce reglementeaza protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Comisia are la dispozitie 15 zile lucratoare pentru solutionarea cazului, insa isi rezerva dreptul sa solicite documente medicale suplimentare, daca acestea sunt necesare pentru o decizie corecta.
Prin intermediul acestui ordin, reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatilor Sociale si ai Ministerului Sanatatii asigura persoanelor venite dintr-o zona de conflict sansa de a beneficia de incadrarea in grad de handicap in aceleasi conditii ca cetatenii romani.
Simona Bucura-Oprescu stabileste astfel ca, persoanele vulnerabile primesc un sprijin concret din partea autoritatilor romane, care doresc sa garanteze un cadru legal complet pentru evaluarea si recunoasterea dizabilitatilor.
Potrivit declaratiilor oficiale ale ministrului Simona Bucura-Oprescu, scopul final al acestui demers este de a consolida masurile de protectie, solidaritate si implicare fata de cetatenii aflati in situatii critice, asigurandu-le accesul la servicii medicale si sociale care sa le permita sa isi desfasoare viata in conditii decente pe teritoriul Romaniei.