ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis avertizarile meteorologice nowcasting de ultim moment in Romania pe 23 decembrie 2024 pentru diverse regiuni din Romania, cu mai multe coduri galbene de vreme severa.
ANM transmite in mod oficial faptul ca aceste avertizari sunt valabile incepand cu orele 10:00, 11:15 si 14:00, si sunt emise pentru a informa populatia despre conditiile meteorologice nefavorabile care se anunta.
In judetul Botosani, localitatile Dorohoi, Ungureni, Hudesti, Costusca, Suharau, Havarna, Vorniceni, Radauti-Prut, Ibănești, Sendriceni, Vârfu Campului, Cristinesti, Avrameni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hiliseu-Horia, Paltinis, Vlasinesti, Broscauti, Mileanca, Pomarla, Stiubieni, Darabani, Mihaileni, Draguseni, Corlateni, Candești, Cordareni, Viisoara, Hanesti, Saveeni, Concești, Vaculesti, Lozna, Mitoc, Dimachenii si Adaseni sunt sub avertizare de Cod Galben. Se preconizeaza formarea locala a ceții care va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, iar in unele zone izolat sub 50 de metri. Aceste conditii pot favoriza, in functie de specificul local, formarea ghetusului sau a chiciurei, ceea ce poate afecta circulatia rutiera si activitatile zilnice.*
Pentru judetul Caras-Severin, localitatile Moldova Noua, Pojejena, Berzasca, Sichevita, Coronini, Garnic, Socol si Naidasi sunt afectate de Cod Galben. Se asteapta intensificari ale vantului, cu viteze la rafala de 50-70 km/h. Aceste conditii pot duce la dificultati in deplasari, mai ales pentru soferii de vehicule mari sau pentru cei care calatoresc pe drumuri deschise. Este recomandata atentie sporita si evitarea calatoriilor neesențiale in aceasta perioada.
In judetul Galati, localitatile Galati, Pechea, Tulucesti, Tudor Vladimirescu, Frumusita, Piscu, Independenta, Slobozia Conachi, Fundeni, Vanatori, Branistea, Schela, Smardan, Sendreni, Cuza Voda, Scanteiesti si Namoloasa sunt, de asemenea, sub Cod Galben. Similar cu judetul Botosani, se preconizeaza formarea ceții locale care va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, si in anumite puncte izolat sub 50 de metri. Aceste conditii pot genera ghețus sau chiciura, afectand in mod direct siguranta rutiera si mobilitatea locuitorilor.
ANM recomanda cetatenilor sa acorde atentie rapoartelor meteo actualizate, sa evite deplasările neesențiale in perioadele de maxim risc si sa ia masuri de precautie pentru a asigura siguranta pe drumuri. Soferii sunt sfatuiti sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de vizibilitate si sa fie pregatiti pentru eventuale modificari rapide ale vremii.
Pentru informatii suplimentare si actualizari, populatia este invitata sa consulte site-ul oficial al ANM sau aplicatiile mobile dedicate meteorologiei.