Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a prezentat o serie de demersuri strategice pe care vrea sa le puna in aplicare in cadrul noului sau mandat, menite sa valorifice potentialul tinerilor pe piata muncii si sa reduca somajul, in special in regiunile afectate de rate ridicate de somaj. Aceste masuri vizeaza atat stimularea angajabilitatii tinerilor, cat si sustinerea antreprenoriatului in zonele cu nevoi economice crescute.
„Ne dorim sa valorificam potentialul tinerilor pentru piata muncii. Acesta este si motivul pentru care in programul de guvernare venim cu prima de stabilitate pe doi ani pentru tinerii absolventi care se angajeaza pentru prima data pe perioada nedeterminata.” a declarat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu aduce in atentie faptul ca aceasta initiativa are scopul de a incuraja tinerii absolventi sa accepte primele lor locuri de munca pe termen lung, oferindu-le un stimulent financiar semnificativ care sa faciliteze integrarea lor pe piata muncii.
Guvernul introduce o schema de ajutor destinata cresterii gradului de ocupare in zonele cu somaj ridicat, definit ca fiind peste 5%. Aceasta schema ofera sustinerea afacerii cu 100.000 de euro, din care 50% reprezinta un ajutor nerambursabil, iar restul de 50.000 de euro sunt oferiti sub forma de credit garantat de statul roman.
Simona Bucura-Oprescu a anuntat o reducere graduala a poverii fiscale pe munca, care va ajunge pana la cinci puncte procentuale in cazul salariilor mici si al familiilor cu copii. Aceasta masura are ca scop atenuarea impactului fiscal asupra angajatilor si angajatorilor, facilitand astfel cresterea salariilor reale si imbunatatirea conditiilor de munca.
Deasemenea, pentru tinerii de pana la 26 de ani, studentii care lucreaza in timpul studiilor de licenta sau masterat vor beneficia de contributie zero la asigurarile de sanatate, o facilitate care va reduce costurile asociate angajarii si va incuraja tinerii sa intre simultan pe piata muncii si in mediul academic.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca ministerul sau se concentreaza, de asemenea, pe dialogul social, colaborand strans cu sindicatele si patronatele pentru a mentine pacea sociala si a asigura un climat favorabil negocierilor constructive.
In plus, in ceea ce priveste furnizorii de servicii sociale, guvernul a prelungit perioada de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu pana la 31 decembrie 2025, prin Ordonanta de Urgenta 127/2024, pentru a include toate categoriile de furnizori si a facilita astfel functionarea acestora in conditii de siguranta sporita.
Simona Bucura-Oprescu transmite un mesaj important si privind pensiile, legea 360/2023 a avut un impact semnificativ, recalculand pensiile romanilor pe baza contributivitatii. Datorita acestei reforme, peste 3.8 milioane de romani au beneficiat de pensii mai mari, reflectand eforturile guvernului de a imbunatati nivelul de trai al pensionarilor.
In plus, in 2024, toti romanii au beneficiat de o majorare a pensiilor de 1 leu la data de 1 ianuarie, un gest care subliniaza angajamentul continuu al guvernului fata de sustinerea sociala.
Aceste masuri, prezentate de ministrul Muncii, demonstreaza angajamentul guvernului de a crea un mediu economic favorabil pentru tineri, de a sustine cresterea economica prin crearea de locuri de munca stabile si bine remunerate si de a imbunatati conditiile de viata pentru toate categoriile sociale.