Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a prezentat astazi prioritatile ministerului pentru anul 2025, subliniind necesitatea unei reforme profunde in sectorul energetic al Romaniei. Aceste initiative fac parte din programul de guvernare al Partidului National Liberal (PNL) si vizeaza imbunatatirea eficientei si responsabilitatii in administrarea fondurilor publice.
Primul pilon al strategiei este denumit REFORMA si vizeaza atat restructurarea Ministerului Energiei, cat si a companiilor din sectorul energetic. “Romania este intr-o situatie delicata din perspectiva cheltuielilor publice. Este o chestiune de raspundere, de bun simt, sa dam un exemplu de administrare eficienta”, a declarat Burduja.
Ministerul urmeaza sa inițieze un proiect de reorganizare, avand in vedere ca actualul minister este considerat unul dintre cele mai suple, cu doar 280 de angajati si cel mai mic nivel de salarizare din guvern. “Vom desfiinta toate posturile vacante, aproximativ 80, si vom reduce schema de personal pentru a asigura ca toti colegii raman cei care merita, muncesc si livreaza performanta”, a adaugat ministrul.
In plus, Burduja a cerut tuturor companiilor subordonate Ministerului Energiei sa elaboreze planuri de eficientizare a cheltuielilor pana pe 23 ianuarie. Printre masurile obligatorii se numara reducerea posturilor de conducere, scaderea cheltuielilor cu salariile si personalul administrativ, reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, diminuarea cheltuielilor de protocol si sponsorizari cu cel putin 50%, precum si stoparea angajarilor pe anul in curs, cu exceptia cazurilor strict necesare.
Burduja a subliniat, de asemenea, importanta cresterii veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor nefuncționale si valorificarea acestora. “Este nevoie urgentă de recâștigarea încrederii publice. Aceasta încredere nu poate fi obtinuta fara actiuni ferme si clare”, a concluzionat ministrul.
Aceasta viziune este aliniata cu cea a lui Ilie Bolojan, presedintele PNL. Burduja a accentuat necesitatea ca institutiile statului sa fie exemple de responsabilitate, eficienta si performanta administrativa, pentru a contracara extremismul toxic care incearca sa exploateze contextul actual.
“Singurul raspuns pe care noi, ca lideri, il putem avea este responsabilitatea. Fara compromisuri”, a incheiat Sebastian Burduja.