Sebastian Burduja a adus in prim-plan un subiect esential pentru viitorul tarii, abordand tema independentei energetice si raspunzand criticilor formulate de Calin Georgescu. Intr-un discurs ferm, Burduja a criticat afirmatiile acestuia, subliniind progresele si investitiile masive realizate in sectorul energetic.
„Mi se pare culmea culmilor ca marele plan de tara al calaretului singuratic se numeste ‘hrana, apa, energie’. Despre hrana si apa nu comentez, dar despre energie e interesant sa vedem ce spune cel care e mereu votat ‘masiv’. De ce masiv? Habar nu am, am observat ca asa comenteaza armatele de trolli… masive.
Sebastian Burduja afirma ca de la Calin Georgescu vin afirmatii conform carora nu se produce energie in centralele eoliene, dar si acum – fix acum – 19% din tot ce producem vine de la ‘moristile’ alea care, chipurile, distrug totul in jur cu electromagnetismul lor reptilian. Ne spune si ca vindem lacurile tarii strainilor, desi nu exista nicio initiativa in acest sens – zero – si asta e interzis de Constitutia Romaniei. Sau ca facem bisnita cu gazul romanesc, chipurile il dam gratis peste Prut si il importam scump de la ucraineni, desi nu importam nicio molecula de gaz din Ucraina.”
Declaratiile lui Sebastian Burduja au fost sustinute de argumente clare si de realizari concrete. El a explicat ca suveranitatea in energie inseamna sa nu depindem de altii, sa fim „prin noi insine”. In acest sens, a subliniat lansarea celui mai ambitios program de investitii din ultimele 34 de ani, cu fonduri atrase in valoare de 14 miliarde de euro si o capacitate planificata de peste 17.000MW in diverse faze de dezvoltare: 10.000MW solar si eolian, 2.200MW nuclear, 3.500MW pe baza de gaz, 1.000MW capacitate de stocare si 500MW hidro.
De exemplu, doar anul acesta sunt planificati peste 2.500MW in centrale noi, dupa recordul de 1.200MW din anul precedent. Aceste investitii vor dubla capacitatea de productie a tarii pana in 2032, ceea ce va insemna energie mai sigura si facturi mai mici pentru romani si companii.
Sebastian Burduja a evidentiat si rezultatele deja obtinute, cum ar fi finalizarea Grupului V Rovinari dupa zece ani de blocaje si salvarea Complexului Energetic Valea Jiului. Spre deosebire de abordarea propusa de „suveranistul” Georgescu, care ar prefera importul de gaz ieftin din Rusia, Burduja a subliniat ca astfel de decizii ar face Romania vulnerabila si dependenta de un partener nesigur.
„In loc sa exploatam gazele din Neptun Deep, sa luam gaz ieftin de la rusi, deci sa devenim dependenti de ei, sa fim la mana lor si sa ne trezim ca inchid robinetul cand ne e lumea mai draga si cand e iarna mai friguroasa. Exact cum le fac celor din Transnistria acum. Daca asta inseamna suveranism… nu, multumesc.”
El a explicat ca investitiile demarate sunt finantate in mare masura din fonduri europene si ca sectorul privat joaca un rol esential. Un exemplu notabil este centrala pe gaz de la Mintia, care, odata finalizata, va fi cea mai mare din Europa. „Aceasta este o investitie privata de 100%, pentru ca statul nu trebuie sa fie in tot si in toate (stim cum e asta din anii de bezna totalitara), ci trebuie sa stimuleze investitiile private, in interesul romanilor.”
In final, Burduja a trasat o linie clara intre viziunea progresista pe care o promoveaza si populismul fara fundament tehnic: „Daca stii sa reprezinti Romania, daca muncesti si performezi, faci Romania puternica in Europa si in NATO. Altfel, esti doar un populist cu idei putine, fixe si proaste.” El a avertizat ca anul acesta este decisiv pentru viitorul tarii: „Est sau Vest? Dependenta sau independenta? Sa depindem noi de altii sau sa depinda altii de noi?”
Burduja a subliniat ca Romania este pe drumul cel bun, cu obiectivul clar de a deveni un exportator de energie, ceea ce nu doar ca va creste securitatea energetica, dar va asigura si preturi mai mici pentru cetateni. „Asta ii deranjeaza pe multi, dar este calea corecta.” In concluzie, el a reafirmat angajamentul sau fata de un viitor in care Romania sa fie independenta si suverana in adevaratul sens al cuvantului.