Actiunile de Consolidare de ULTIM MOMENT Anuntate de Ministrul Apararii in Contextul Razboiului din Ucraina

Actiunile Consolidare ULTIM MOMENT Anuntate Ministrul Apararii Contextul Razboiului Ucraina

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, dezvaluie in mod oficial pentru milioane de romani din toata tara actiunile derulate in cursul acestei saptamani, incepand cu faptul ca a gazduit marti, 14 ianuarie, la sediul ministerului, o intalnire importanta cu James O’Brien, asistent pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii.

Ministrul Apararii transmite ca la discutii au participat si ambasadoarea SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, general-locotenent Mihai Iancu, locotitor al Departamentului pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, precum si general-locotenent Teodor Incicas, sef al Directiei generale pentru armamente.

Intalnirea a avut ca scop abordarea unor teme strategice de interes comun, punand un accent deosebit pe consolidarea Parteneriatului Strategic roman-american, sprijinul acordat Ucrainei si adaptarea la provocarile de securitate actuale din regiunea Marii Negre. Ministrul Tilvar a subliniat importanta cruciala a acestei regiuni pentru securitatea atat europeana, cat si transatlantica, in contextul conflictului continuu al Federatiei Ruse in Ucraina.

„Prezența activa a Statelor Unite in Romania si in regiunea Marii Negre este esentiala pentru securitatea europeana si transatlantica. Romania ramane dedicata extinderii cooperarii in domeniul securitatii si apararii, investind constant in capacitati moderne pentru a raspunde eficient provocarilor de securitate actuale si viitoare,” a declarat ministrul Tilvar.

Ministrul Apararii a evidențiat importanta exercitiilor militare comune romano-americane, care contribuie semnificativ la imbunatatirea interoperabilitatii si la intarirea apararii pe flancul estic al NATO. Tilvar a mentionat si rolul esential al prezentei militare americane in Romania, considerand-o un pilon de stabilitate regionala si un factor cheie in capacitatea de reactie a Aliantei Nord-Atlantice.

Incepand cu ianuarie 2025, Romania si-a extins contributia militara la NATO prin alaturarea la doua noi grupuri de luptă din cadrul Aliantei pe Flancul Estic: unul in Slovacia, echipat cu un detașament antitanc, si altul in Bulgaria, cu un detașament de cercetare. Aceasta extindere se adauga participarii continue la grupul de lupta din Polonia, unde Romania contribuie cu un detașament de aparare antiaeriana.

Ministrul Apararii afirma ca decizia de a crea aceste grupuri multinationale a fost luata in cadrul Summitului NATO de la Madrid, din 2022, ca parte a eforturilor de intarire a masurilor de aparare colectiva pe Flancul Estic. Structura acestor grupuri urmeaza modelul celor din Tarile Baltice si Polonia, stabilit la Summitul NATO de la Varsovia in 2016.

Grupul de luptă din Slovacia este coordonat de Spania si include militari din Cehia, Portugalia, Romania si Slovenia. In Bulgaria, grupul este condus de Italia, cu participarea militarilor din Albania, Croația, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Romania, Turcia si Statele Unite ale Americii.

Participarea Romaniei la aceste grupuri, cu peste 150 de militari si echipamente, reflecta angajamentul ferm al tarii noastre fata de consolidarea apararii colective. Prezența militara romana la grupul de lupta din Polonia, unde Armata României este implicata din 2017, completeaza contributia noastra la descurajarea si apararea efectiva a Aliantei.

Ministerul Apararii Nationale a reafirmat angajamentul Romaniei de a sustine securitatea colectiva printr-o abordare integrata, care include descurajarea si apararea, prevenirea si gestionarea crizelor, precum si securitatea prin cooperare, in conformitate cu directiile strategice ale NATO.

Aceasta intalnire subliniaza importanta colaborarii stranse intre Romania si Statele Unite, esentiala pentru stabilitatea si securitatea regionala, precum si pentru raspunsul comun la provocarile actuale din zona Marii Negre si din intreaga regiune europeana.