Ministrul Educatiei a emis astazi un ordin guvernamental foarte important prin care se aproba in mod oficial noile Norme metodologice cu privire la organizarea si desfasurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice de predare, precum si a catedrelor vacante sau rezervate, in unitatile de invatamant preuniversitar particular. Aceste norme sunt detaliate in anexa ordinului, care face parte integranta din documentul oficial.
Ministrul Educatiei afirma ca noul ordin abroga Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.625/2012, care reglementa anterior metodologia concursurilor pentru posturile didactice in invatamantul particular. Aceasta actualizare vine in contextul modernizarii si eficientizarii procesului de recrutare a personalului didactic.
Conform noilor reglementari, concursurile pot fi organizate fie la nivelul unei singure unitati de invatamant particular, fie prin asocierea temporara a mai multor unitati la nivel local, judetean sau interjudetean. In cazul asociarilor temporare, fiecare centru de concurs va propune si transmite rezultatele catre Inspectoratul Scolar Județean sau Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB). Unitățile de invatamant particular care decid organizarea concursului in asociere temporara trebuie sa propuna un centru de concurs.
Ministrul Educatiei a decis ca inspectoratele scolare județene sau Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sunt responsabile de monitorizarea concursurilor organizate de unitatile de invatamant preuniversitar particular, asigurand respectarea prevederilor legale stabilite prin acest ordin.
Validarea concursurilor se realizeaza de catre conducerea unitatii de invatamant, iar angajarea pe posturile vacante se efectueaza in baza deciziilor de repartizare emise si avizate de inspectorii scolari generali ai ISJ/ISMB, conform prevederilor Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ministrul Educatiei a stabilt ca un element esential al noilor norme obligativitatea sustinerii unei probe scrise din didactica specialitatii corespunzatoare profilului postului didactic sau catedrei. Proba scrisa va fi evaluata pe o scara de la 1 la 10 si va avea o durata de 2-4 ore. In plus, la cererea candidatilor, se va asigura traducerea subiectelor in limbile minoritatilor nationale, facilitand astfel accesul acestora la concurs.
In situatia in care concursul include si alte probe evaluate prin note de la 1 la 10, media de repartizare obtinuta de un candidat se va determina ca medie ponderata a notelor obtinute la fiecare proba, asigurandu-se ca ponderea notei obtinute la proba scrisa este de cel putin 75%.
Consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant preuniversitar particular va decide, la propunerea presedintelui consiliului de administratie, daca concursul se va organiza independent sau in asociere temporara cu alte unitati de invatamant. Hotararea respectiva va fi transmisa catre ISJ/ISMB. In cazul organizarii in asociere temporara, doar hotararea centrului de concurs, care va evidentia unitatile participante, va fi transmisa inspectoratului.
Ministrul Educatiei a gandit aceste modificari legislative ca fiind menite sa asigure un proces de selectie transparent si corect, adaptat nevoilor actuale ale unitatilor de invatamant preuniversitar particular. Ministerul Educatiei a subliniat importanta implementarii corecte a noilor norme de catre unitatile de invatamant si inspectoratele scolare, pentru a garanta desfasurarea eficienta si corecta a concursurilor viitoare.
Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare sunt indemnate sa se familiarizeze cu noile norme si sa le aplice conform prevederilor legale, asigurand astfel calitatea si profesionalismul personalului didactic din invatamantul preuniversitar particular.