Normele cu Reglementari ale Ministrului Educatiei de ULTIM MOMENT pentru Unitatile Scolare din Romania

Normele Reglementari Ministrului Educatiei ULTIM MOMENT Unitatile Scolare Romania

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat astazi introducerea unor norme metodologice actualizate,  care vizeaza in mod oficial organizarea si desfasurarea concursurilor destinate ocuparii posturilor didactice, catedrelor vacante si rezervate din unitatile de invatamant preuniversitar particular. Aceste reglementari sunt aliniate cu modificarile aduse Legii Invataamantului Preuniversitar nr. 198/2023.

Ministrul Educatiei a stabilit, conform noilor norme, ca unitatile de invatamant preuniversitar particular au optiunea de a organiza concursurile fie individual, fie prin asocierea temporara cu alte unitati la nivel local, judetean sau interjudețean. Aceasta colaborare permite crearea unui centru de concurs comun, facilitand astfel o competitie mai echitabila si transparenta. In cazul asociarilor temporare, unitatile participante propun un centru de concurs care va coordona procesul de selectie.

Monitorizarea concursurilor va fi realizata de catre Inspectoratele Scolare Județene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, asigurand respectarea tuturor reglementarilor stabilite. Validarea rezultatelor concursurilor este responsabilitatea conducerii unitatii de invatamant, care va comunica formal rezultatele catre inspectoratul scolastic competent.

Ministrul Educatiei a hotarat ca, procesul de angajare se va baza pe deciziile de repartizare emise de conducerea unitatii, dupa avizarea inspectorului scolastic general. Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant vor decide daca vor organiza concursurile independent sau in asociere temporara, transmitand aceste decizii inspectoratelor respective.

In cazul asociarilor temporare, doar decizia centrului de concurs va fi transmisa autoritatilor competente, indicand clar unitatile participante. Un element central al concursurilor este proba scrisa obligatorie, destinata evaluarii didacticii specifice postului sau catedrei. Proba va fi elaborata de comisii specializate si va fi evaluata pe o scala de la 1 la 10, avand o durata de 2-4 ore.

Ministrul Educatiei afirma si ca, la cererea candidatilor, se va asigura si traducerea probelor in limbile minoritatilor nationale, facilitand astfel accesul egal pentru toti participanti. In situatia in care concursul include si alte probe, media finala a candidatilor va fi calculata ca o medie ponderata, cu cel putin 75% din nota provenind de la proba scrisa.

Pentru angajarea pe perioada nedeterminata, candidatii trebuie sa obtina minim nota 7 la fiecare proba, iar pentru angajarea pe perioada determinata, nota minima este 5. In caz de egalitate a mediilor, departajarea se va face conform criteriilor stabilite de unitatea de invatamant sau grupul asociat, acestea fiind comunicate candidatilor la momentul publicarii listei de concurs.

Daniel David mentioneaza ca aceste noi reglementari au ca scop imbunatatirea transparentei si eficientei procesului de recrutare in invatamantul particular, asigurand astfel un standard inalt de calitate a educatiei preuniversitare.

Ministerul Educatiei subliniaza importanta acestor masuri pentru standardizarea proceselor de selectie si pentru crearea unui mediu de lucru profesionist in scolile private din tara. Implementarea normelor va fi strict monitorizata pentru a garantea respectarea prevederilor legale si sustinerea dezvoltarii profesionale a cadrelor didactice.

author avatar
Redactia iDevice.ro