Armata Romana anunta in mod oficial o masura extrem de importanta pe care Romania o deruleaza incepand de zilele acestea, iar asta pentru ca a fost preluata comanda Fortei Uniunii Europene (EUFOR) in Bosnia si Herzegovina, marcand cea mai de amploare operatie multinationala din Balcanii de Vest, desfasurata sub egida Politicii de Securitate si Aparare Comuna.
Armata Romana transmite ca, Generalul-maior Florin – Marian Barbu a preluat comanda fortelor in cadrul unei ceremonii oficiale desfasurate in Camp Butmir, Sarajevo. In cadrul acestei operatii, Romania va asigura mai multe functii esentiale, inclusiv comanda batalionului multinationale. Acest batalion este pregatit sa reactioneze ferm si rapid, in functie de necesitati, sprijinind autoritatile din Bosnia si Herzegovina pentru mentinerea unui climat sigur si securizat.
Ceremonia de predare-primire a comenzii EUFOR a reunit personalitati importante, printre care Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, generalul-locotenent Hubert Cottereau, comandant operational al EUFOR, si Luigi Soreca, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Bosnia si Herzegovina.
„Implicarea operationala a Romaniei in cadrul EUFOR ALTHEA, a carori comanda o va exercita generalul-maior Barbu, reprezinta o dovada a angajamentului nostru ferm in Balcanii de Vest”, a declarat Simona Cojocaru. Dupa un mandat indeplinit cu succes de catre generalul de brigada Ovidiu Lungu, in perioada mai 2023 – mai 2024, Romania isi consolideaza prezenta in cadrul operatiei prin asumarea conducerii celei mai importante forte multinationale din regiune.
Armata Romana aduce in atentie si ca generalul Gheorghita Vlad a subliniat: „Prin preluarea comenzii EUFOR, Romania isi reafirma statutul de principal contributor la forta multinationala de stabilizare dislocata de Uniunea Europeana in Bosnia si Herzegovina. Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest este o prioritate pentru Romania si esentiala pentru securitatea europeana si euro-atlantica.”
Operatia EUFOR ALTHEA, lansata pe 2 decembrie 2004, in baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezolutia nr. 1575/2004), are ca obiectiv sprijinirea autoritatilor din Bosnia si Herzegovina in mentinerea unui mediu sigur si stabil. In prezent, forta include personal din 24 de natiuni, atat membre ale UE, cat si non-UE.
Armata Romana confirma si ca pe langa aceasta responsabilitate, Romania isi extinde prezenta in cadrul NATO. Sambata, 18 ianuarie, in Centrul de Instruire LEST din Slovacia, a avut loc ceremonia de arborare a Drapelului Romaniei si introducerea Plutonului Antitanc „Black Lions” in cadrul Grupului de Lupta Terestru Inaintat din Slovacia (FLF SVK), sub conducerea Spaniei ca natiune cadru.
Militarii romani, parte din Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Voda”, se vor instrui in context multinationale in perioada ianuarie-iulie 2025. Ambasadorul Romaniei la Bratislava, E.S. Călin Fabian, si reprezentantii altor armate contributoare la Grupul de Lupta, precum si reprezentantii Comandamentului Fortelor Intrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, au participat la eveniment.
Armata Romana ne spune deasemenea ca comandantul Brigazii Multinationale din Slovacia, colonel Jesus Manuel Martinez Victoria, a urat bun venit militarilor romani si a evidențiat ca participarea acestora intareste structura grupului.
Grupul de Lupta Terestru Inaintat din Slovacia, infiintat in urma Summit-ului NATO de la Madrid din 2022, reprezinta o masura de intarire a Flancului Estic al Aliantei. Romania isi extinde prezenta militara in cadrul NATO, participand la grupuri de lupta din Slovacia, Bulgaria si Polonia, demonstrand angajamentul sau continuu fata de securitatea regionala si europeana.
Aceasta preluare a comenzii EUFOR si extinderea prezentei in cadrul NATO reflecta rolul proactiv al Romaniei in mentinerea pacii si stabilitatii in regiunea Balcanilor de Vest, consolidandu-si astfel pozitia pe scena internationala si contribuind semnificativ la eforturile colective de securitate ale Uniunii Europene si NATO.