Volodimir Zelenski, Presedintele Ucrainei, a anuntat recent ca autoritatile de la Kiev isi intensifica eforturile diplomatice pentru a consolida sprijinul comunitatii internationale in fata agresiunii Rusiei. Intr-o declaratie recenta, Zelenski a subliniat ca “pacea prin putere este posibila” si a mentionat ca aceasta strategie presupune mentinerea impulsului si amplificarea presiunii asupra Moscovei, pe care o considera singura entitate responsabila pentru razboi.
“Ne coordonam eforturile internationale si astazi, am avut intalniri relevante – in primul rand cu privire la Statele Unite si partenerii nostri europeni. Pacea prin putere este posibila si suntem absolut increzatori in asta. Cheia este sa mentinem impulsul si sa punem presiune asupra Rusiei – singura entitate care doreste acest razboi si care este vinovata de acest razboi. Rusia este cea care incearca sa prelungeasca agresiunea si ocupatia”, a afirmat Zelenski.
Volodimir Zelenski spune ca in centrul discutiilor recente s-a aflat si problema resurselor energetice, liderul ucrainean subliniind importanta colaborarii stranse intre Europa, Statele Unite si alti parteneri globali, pentru a limita dependenta de petrolul rusesc.
“Desigur, resursele energetice, si in special petrolul, sunt una dintre cele mai importante chei ale pacii, ale securitatii reale. Si Europa trebuie sa lucreze mai strans cu America si alti parteneri globali in ceea ce priveste resursele energetice, nu cu Rusia”, a declarat Zelenski.
Potrivit presedintelui, Ucraina isi pregateste strategia diplomatica si comunicatiile internationale pentru a asigura “pozitii puternice, nu numai pentru Ucraina, ci si pentru intreaga noastra Europa”. In acelasi timp, Zelenski a adresat multumiri tuturor celor care sustin eforturile armatei ucrainene, in special militarilor care lupta in regiunile Donetk, Harkov, in sud sau in regiunea Kursk, “oriunde este necesar de dragul intereselor si independentei tarii noastre”.
Un alt subiect abordat de Zelenski a fost perspectiva negocierilor de pace, care, in opinia sa, pot fi “corecte sau nedrepte” in functie de viziunea fiecarei parti si de implicarea reala a aliatilor occidentali si a Sudului Global. “Depinde de Statele Unite ale Americii, de noua sa administratie, de Uniunea Europeana, de opiniile lor si de independenta lor. Depinde, de asemenea, de pozitia aliata a Americii si Europei si, intr-o oarecare masura, de Sudul Global”, a explicat presedintele ucrainean.
Zelenski a subliniat ca una dintre intrebarile majore care se ridica este daca Ucraina se va regasi din nou singura in fata Rusiei, “asa cum a facut-o in formatul Normandia, cu toti ceilalti de cealalta parte”, sau daca, de aceasta data, va beneficia de o alianta solida care sa determine Moscova sa actioneze solitar. “Despre asta sunt negocierile corecte”, a adaugat el.
Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Zelenski a reiterat conditiile pentru organizarea unor negocieri de pace si a evidentiat rolul crucial al sprijinului partenerilor internationali in atingerea unui rezultat echitabil in dialogul cu Rusia. Potrivit presedintelui, situatia din teren, alaturi de sprijinul politic si militar din partea aliatilor, sunt factori decisivi pentru a forta Moscova sa ia in considerare solutii ce ar putea conduce la incetarea ostilitatilor.
Pana in acest moment, autoritatile de la Kiev continua sa isi intensifice eforturile atat pe plan militar, cat si diplomatic, in speranta ca presiunea politica, economica si strategica exercitata asupra Rusiei va contribui la o incheiere a razboiului in termeni favorabili Ucrainei si securitatii europene. Pe masura ce discutiile cu Statele Unite, Uniunea Europeana si alti actori globali avanseaza, se asteapta noi masuri concrete de sustinere si noi strategii de izolare a Rusiei, in incercarea de a-i limita capacitatea de a-si continua ofensiva.