Sebastian Burduja: Explicatii Oficiale de ULTIM MOMENT privind Preturile la Energie in Romania

Sebastian Burduja Explicatii Oficiale ULTIM MOMENT Preturile Energie Romania

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a contrazis recent afirmatiile extremiștilor conform carora Romania ar plati cele mai scumpe tarife la curent si gaz din Europa. Ministerul Energiei a prezentat noi date Eurostat care demonstreaza contrariul: romanii plătesc al patrulea cel mai ieftin gaz si al cincilea cea mai ieftina energie electrica in randul statelor membre ale Uniunii Europene.

“Decizia de plafonare a preturilor la energie a permis mentinerea costurilor sub control pentru milioane de romani. A fost o decizie buna. Fara aceasta interventie, impactul asupra gospodariilor ar fi fost mult mai greu de suportat”, a declarat ministrul Burduja.

Sebastian Burduja a subliniat angajamentul guvernului de a proteja consumatorii si companiile romane prin mentinerea unor preturi cat mai mici la facturi. “Obiectivul nostru este de a proteja romanii si companiile romane prin preturi cat mai mici la facturi.”

Ministerul Energiei a anuntat, de asemenea, planuri ambitioase pentru a asigura suveranitatea energetica a tarii, prin cresterea si diversificarea capacitatilor de productie la nivel national. “Prin noi insine, nu depindem de altii!”, a afirmat Burduja.

In perioada 2009-2022, România a inchis capacitati de productie de peste 7,000 MW, echivalentul a zece reactoare nucleare de la Cernavodă. “Trebuie sa intelegem cu totii amploarea pierderilor pentru sistemul energetic national si eforturile pe care noi le depunem de mai bine de un an si jumatate pentru a recupera terenul”, a spus ministrul.

Anul trecut, ministerul a reusit sa puna in functiune capacitati de peste 1,200 MW, un record pentru ultimul deceniu, iar in 2023 s-au adaugat 619 MW. “In ultimii doi ani am conectat la sistemul energetic national o capacitate totala mai mare decat in toata perioada 2014-2022!”, a declarat Burduja. Fiecare MW nou adus in sistem inseamna facturi mai mici pentru romani si companii, trai mai bun si mai multa dezvoltare economica.

In prezent, sunt in derulare investitii de 14 miliarde de euro, nerambursabile, iar obiectivul pentru acest an este de a pune in functiune 2,400 MW de capacitate de productie, dublu fata de anul trecut. “Daca totul merge bine, vom stabili un nou record dupa 2012, cel mai bun an de dupa 1989.”

Proiectele majore includ Iernut, Mintia si Răstolița, precum si noi initiave in domenii precum energia eoliana, solara si solutii de stocare. “Aceste investitii reprezinta nu doar un raspuns la nevoile imediate ale tarii noastre, ci si un semnal clar al determinarii de a ne consolida pozitia de lider in domeniul energiei, asigurand securitatea si independenta energetica, dar mai ales preturi mai mici pentru Romania si pentru Europa”, a concluzionat Burduja.

author avatar
Redactia iDevice.ro