Restructurarea Organizationala de ULTIM MOMEN a Ministrului Educatiei pentru Viitorul Invatamantului Romanesc

Restructurarea Organizationala ULTIM MOMEN Ministrului Educatiei Viitorul Invatamantului Romanesc

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat recent pregatirea pentru adoptare a unei hotarari de Guvern care stabileste noul cadru de organizare si functionare a Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE). Potrivit acestuia, masura vine in contextul aplicarii Legii nr. 198/2023 si are ca scop redefinirea atributiilor si structurii institutiei, pentru a spori eficienta proceselor de cercetare si fundamentare a politicilor educationale.

Ministrul Educatiei mentioneaza ca acest Centru National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE), institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a reunit initial doua entitati distincte: Unitatea de Cercetare in Educatie (UCE) si Directia Curriculum, Evaluari si Examene (DCEE). UCE a preluat activitatile si personalul fostului Institut de Stiinte ale Educatiei, in timp ce DCEE a preluat responsabilitatile si angajatii fostului Centru National de Evaluare si Examinare.

Potrivit noilor prevederi, CNPEE va fi desfiintat, iar cele doua structuri componente vor fi reorganizate: UCE va fi inclusa in cadrul noului ISE, cu 61 de posturi preluate, iar restul de 82 de posturi vor reveni Centrului National de Curriculum si Evaluare (CNCE). Acest proces va fi finalizat in termen de minimum 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern, respectand procedurile legale si pastrand drepturile salariale ale angajatilor.

Ministrul Educatiei subliniaza ca noua structura a ISE urmareste sa raspunda nevoilor actuale ale sistemului educational, prin: elaborarea de studii, analize si metodologii menite sa sprijine deciziile la nivel de minister, precum si sa evalueze impactul programelor pilot si al politicilor nationale.

Institutul va monitoriza si evalua rezultatele strategiilor nationale in domeniul invatamantului preuniversitar, oferind informatii relevante pentru adaptarea politicilor si finantarilor.  Pe langa cercetare, ISE va contribui la pregatirea profesionala a profesorilor, prin dezvoltarea unor programe si resurse educationale.

Ministrul Educatiei afirma ca elaborarea resurselor educationale: Institutul va fi responsabil de realizarea unor materiale didactice si instrumente de invatare, pentru a sprijini procesul educational la nivel national.

ISE va functiona cu un numar de 61 de posturi, incadrate exclusiv ca personal contractual, preluate din totalul de 143 de posturi existente la CNPEE. Restul vor fi transferate catre CNCE, care va coordona, printre altele, componenta de curriculum national, evaluarea manualelor scolare si organizarea examenelor nationale.

Ministrul Educatiei vrea ca noua formula organizationala sa fie menita sa faciliteze o abordare mai clara a doua directii distincte: cercetarea stiintifica in domeniul educational si asigurarea suportului pentru curriculum, evaluari si examene. Decizia de separare a celor doua tipuri de activitati va contribui la cresterea calitatii serviciilor oferite de minister catre unitatile de invatamant si, implicit, catre elevi si cadre didactice.

Aceste masuri organizationale raspund prevederilor Legii nr. 198/2023 si vin sa clarifice rolul entitatilor din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, permitand o mai buna gestionare a resurselor si a proiectelor educationale.

Prin preluarea angajatilor si atributiilor din cadrul CNPEE, ISE isi propune sa devina un pilon de baza in dezvoltarea cercetarii educationale, evaluarea politicilor si sprijinirea reformelor necesare in invatamantul romanesc.

In perioada urmatoare, Ministerul Educatiei va face publice detalii suplimentare privind implementarea noilor structuri, astfel incat procesul de reorganizare sa se desfasoare fara intreruperi si cu impact pozitiv asupra calitatii actului educational. Autoritatile estimeaza ca, odata cu operationalizarea deplina a ISE, sistemul de invatamant va beneficia de studii si analize mai riguroase, corelate cu nevoile reale ale elevilor, profesorilor si societatilor academice.

author avatar
Redactia iDevice.ro