In cadrul unei saptamani caracterizate prin intalniri de nivel inalt si decizii rapide, Marcel Bolos a subliniat importanta adoptarii unor masuri eficiente pentru utilizarea fondurilor europene. Oficialul a declarat ca s-a axat pe pasi rapizi si bine orientati, meniti sa salveze bani acolo unde apar probleme si sa redirectioneze fondurile catre zonele cu cea mai mare nevoie.
Pe parcursul sedintelor de lucru, la nivel tehnic si decizional, au fost prezente si personalitati de seamă din Comisia Europeana, printre care vicepresedintii Roxana Minzatu si Raffaele Fitto. Discutiile s-au concentrat pe aspecte tehnice esentiale, unde expertii din DG ECFIN si DG REGIO si-au unit fortele pentru a reduce riscul pierderii banilor europeni.
„Este important sa fim pe aceeasi pagina”, a subliniat Bolos, explicand ca o coordonare stransa intre institutiile implicate este cheia pentru transformarea oportunitatilor financiare in rezultate concrete pentru Romania.
O tema majora a fost strategia de lucru privind transferul proiectelor intre Politica de Coeziune si Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit oficialului, proiectele cele mai avansate din cadrul Politicii de Coeziune vor putea fi mutate in PNRR, respectand regulamentele de finantare, in timp ce proiectele cu dificultati din PNRR vor fi redirectionate catre Politica de Coeziune.
Aceasta abordare vizeaza optimizarea resurselor si alocarea eficienta a fondurilor europene, intr-un context in care Romania dispune de resurse istorice: 28 de miliarde de euro prin PNRR si 45 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune.
Un moment deosebit in aceasta saptamana l-a reprezentat intalnirea cu presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. In cadrul discutiilor, s-au stabilit liniile strategice pentru perioada urmatoare, iar Bolos a reiterat angajamentul ferm al Romaniei de a folosi la maximum oportunitatile oferite de finantarile europene.
„Suntem in fata unui moment pe care Romania probabil nu il va mai intalni”, a afirmat el, subliniind ca aceasta perioada reprezinta o sansa unica pentru consolidarea competitivitatii si dezvoltarea mediului de afaceri.
Pe langa aspectele legate de transferul proiectelor, s-a discutat si despre finantarea unor proiecte menite sa sprijine competitivitatea Romaniei. Bolos a subliniat ca orientarea fondurilor catre sectoarele cu cel mai mare potential de transformare este esentiala pentru a pune bazele unui viitor adaptat provocarilor actuale.
In incheiere, oficialul a multumit reprezentantilor European Commission pentru deschiderea si sprijinul acordat, evidentiind importanta colaborarii stranse cu UE in procesul de administrare a fondurilor. Parteneriatul solid cu institutiile europene este, potrivit lui Bolos, fundamentul pe care se va construi transformarea economica si sociala a Romaniei in anii ce vor urma.