Eforturile de ULTIMA ORA Anuntate de Florin Barbu cu o Hotarare de Guvern cu Sprijin pentru Romani

Eforturile ULTIMA ORA Anuntate Florin Barbu Hotarare de Guvern Sprijin Romani

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a facut publica o noua Hotarare de Guvern care are o importanta ridicata pentru sectorul agricol romanesc, iar asta deoarece prevede o serie de masuri menite sa ajute la evolutia agriculturii. Masurile au ca scop punerea in aplicare a regulamentului (UE) 2024/1143, menit sa protejeze indicatiile geografice, specialitatile traditionale garantate si sa consolideze etichetele de calitate pentru produsele agricole.

Florin Barbu subliniaza oficial ca hotararea stabileste clar cadrul institutional si rolurile diferitelor institutii in procesul de inregistrare a produselor ce doresc sa beneficieze de protectia sistemelor de calitate. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va fi responsabil de examinarea cererilor de inregistrare pentru indicatii geografice si specialitati traditionale garantate, verificandu-se conformitatea produselor cu caietul de sarcini specific.

In paralel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va supraveghea etichetarea si utilizarea logoului national sau european, asigurand respectarea normelor stabilite pe piata. Un aspect esential al hotararii este definirea clara a unor termeni cheie, precum „grup de producatori” – o asociere de producatori ce colaboreaza pentru a inregistra un produs ce respecta criteriile impuse, si „organism delegat”, responsabil cu emiterea atestatelor ce certifica respectarea standardelor de calitate.

Florin Barbu vrea deasemenea sa introduca o procedura de declarare a opozitiei, care permite oricarei persoane interesate sa se pronunte in termen de 30 de zile lucratoare de la publicarea cererii de inregistrare. Ministrul Agriculturii a subliniat ca prevederile acestei hotarari nu se vor aplica bauturilor spirtoase sau produselor viticole, cu exceptia oteturilor de vin, astfel incat sa se protejeze specificul si traditia in sectorul vinicol.

Impactul acestor reglementari este greu de estimat in momentul de fata, insa se considera ca alinierea legislatiei nationale la standardele europene va sprijini nu numai cresterea competitivitatii produselor romanești pe piete externe, dar si consolidarea identitatii culturale si traditionale in mediul agricol. Implementarea corecta a noilor masuri este vazuta ca un pas important in sustinerea dezvoltarii durabile a industriei agroalimentare din tara.

Noua hotarare se inscrie intr-un efort mai amplu de modernizare a legislatiei din domeniul agriculturii, in contextul in care cererea de produse cu garantie de calitate si provenienta controlata este in continua crestere, atat pe plan intern, cat si pe piata unica europeana.

author avatar
Redactia iDevice.ro