Calin Georgescu, candidatul la alegerile prezidentiale 2025 din Romania, in cadrul unui interviu acordat unei eleviziune din Germania a adus in prim-plan nemultumirile legate de decizia anularii turului 2 al alegerilor prezidentiale din 2024, afirmand ca aceasta masura este rezultatul unei decizii luate in strainatate si impusa de un sistem oligarhic din Romania.
Calin Georgescu afirma ca fenomenul depaseste granitele tarii, fiind o problema care se regaseste si in alte state europene, unde, spre deosebire de Romania, se pare ca nu exista o diferentiere clara intre lideri si marionete. Georgescu a subliniat ca poporul roman este constient de aceste manipulări, iar semnele de protest nu au intarziat sa apara.
„Romanii sunt in strada, iar manifestatiile din 6 decembrie, intalnite atat in tara, cat si in Franta si Germania, reprezinta un val de schimbare care creste ca un bulgare de zapada”, a declarat el. Aceasta miscare de protest este vazuta ca un semnal clar ca oamenii isi recunosc puterea si posibilitatea de a influenta cursul istoriei.
Calin Georgescu a remarcat ca, in ciuda criticilor aduse sistemului, cel mai important factor in schimbare sunt oamenii. „Nu este vorba doar despre un sistem defect, ci despre oameni. Pentru a schimba ceva, trebuie mai intai sa avem grija de familia noastra. Aceasta este suveranitatea noastra reala”, a afirmat el, atragand atentia asupra importantei valorilor fundamentale precum demnitatea si onoarea.
Un alt aspect esential al declaratiilor sale neobisnuite a fost abordarea temei pacii. Georgescu a subliniat ca, in timp ce el a pledat constant pentru pace, sistemul pare sa se teama de acest cuvant, pentru ca are nevoie de razboi pentru a-si mentine influenta. „Vreau sa fiu un presedinte al pacii, punct! Dar cei care manipuleaza sistemul se tem de pace, intrucat pentru ei, razboiul este o necesitate”, a explicat el, evidentiind diferenta majora dintre valorile sale si actiunile celor care, in opinia sa, stau la baza coruptiei.
Calin Georgescu se rezuma la ideea ca schimbarea este posibila atunci cand oamenii isi asuma responsabilitatea pentru propriile vieti si pentru valorile fundamentale care definesc o societate libera si justa. Intr-o perioada in care demnitatea si onoarea par sa lipseasca din dictionarul sistemului actual, discursul sau ofera un imbold de incredere si speranta pentru un viitor in care poporul roman isi deschide cu tărie portile libertatii.