Dispozitiiile Metodologiei de ULTIMA ORA ale Ministrului Educatiei cu un Proiect Vizand Scolile din Romania

Dispozitiiile Metodologiei ULTIMA ORA Ministrului Educatiei Proiect Vizand Scolile Romania

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat recent publicarea unui Proiect de Metodologie care a fost realizat de catre minister pentru a stabili regulile de organizare a orelor de Religie in invatamantul preuniversitar, precum si procedurile privind inscrierea elevilor care doresc sa frecventeze aceasta disciplina.

Ministrul Educatiei afirma ca noul document vizeaza respectarea diversitatii confesionale si ofera solutii practice pentru includerea Religiei in orarul scolar, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Proiectul de Metodologie a fost elaborat in baza Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, care stipuleaza, la art. 87 alin. (1), ca planurile-cadru pentru invatamantul primar, gimnazial si liceal trebuie sa includa Religia drept disciplina parte a trunchiului comun.

Astfel, elevii apartinand cultelor recunoscute de stat beneficiaza de dreptul de a participa la ora de Religie in functie de confesiunea proprie, indiferent de numarul lor.

Ministrul Educatiei spune ca, pentru elevii care nu frecventeaza ora de Religie, proiectul prevede incheierea situatiei scolare fara disciplina Religie. Aceeasi procedura se aplica si in situatia in care, din motive obiective, unei institutii de invatamant nu ii este posibil sa asigure conditiile necesare organizarii orei de Religie.

Inspectoratele scolare, alaturi de conducerile scolilor primare, gimnaziale, liceale si profesionale, sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru a pune in practica prevederile noului act. Mai mult, aceste institutii de invatamant au responsabilitatea de a informa elevii si parintii/reprezentantii legali, in cazul elevilor minori, despre drepturile si obligatiile care decurg din inscrierea la ora de Religie.

Ministrul Educatiei aduce in atentie ca proiectul de Metodologie propune, de asemenea, regulile referitoare la constituirea claselor in functie de confesiuni. Daca, la un anumit nivel de studiu, exista solicitari pentru mai multe culte, elevii vor fi grupati in formatiuni distincte, respectand numarul minim de elevi necesar.

In situatia in care nu poate fi atins efectivul prevazut de lege pentru un anumit cult, se va recurge la organizarea orelor de Religie in regim simultan, pentru elevi de la mai multe nivele ale aceluiasi ciclu educational.

In cazul in care, pentru un cult anume, nu se pot constitui deloc grupe de studiu, elevii afectati au posibilitatea de a participa la ore de Religie organizate chiar de catre institutia cultului propriu.

Pentru aceasta, inspectoratele scolare vor incheia acorduri de parteneriat cu reprezentantii cultelor, care sa reglementeze detalii precum spatiul destinat orelor, calificarile cadrelor didactice, procedurile de evaluare si modalitatile de transcriere a rezultatelor scolare in cataloage.

Ministrul Educatiei a stabilit ca documentul are in vedere protejarea dreptului la educatie religioasa a fiecarui elev si respectarea pluralismului religios din Romania, fiind o incercare de a adapta structura scolara la realitatea confesionala prezenta in invatamantul preuniversitar.

Proiectul de Metodologie urmeaza sa intre in dezbatere publica, iar reprezentantii autoritatilor educationale invita toate partile interesate sa contribuie cu propuneri si observatii, inainte de aprobarea versiunii finale.

author avatar
Redactia iDevice.ro