Mircea Fechet, Ministrul Mediului, anunta in mod oficial ca programul RABLA, aflat anul acesta la aniversarea celor 20 de ani de existenta, debuteaza cu vesti excelente pentru soferii romani si pentru protectia mediului.
Mircea Fechet, a dezvaluit in mod oficial deasemenea si trimiterea la Monitorul Oficial a Ghidului de finantare pentru RABLA 2025 si noile sume ale ecotichetelor, menite sa incurajeze trecerea la autovehicule mai curate si mai eficiente.
Pentru prima data, cuantumul ecotichetelor atinge cote nemaivazute pana acum. Beneficiarii programului vor primi: 10.000 lei pentru achizitia unui autovehicul nou cu motor termic (inclusiv GPL/GNC) sau a unei motociclete; 12.000 lei pentru un vehicul nou hibrid; 15.000 lei pentru un plug-in hibrid sau o motocicleta electrica; 37.000 lei pentru un automobil 100% electric sau cu pila de combustie pe hidrogen.
“Am crescut semnificativ sumele acordate, astfel incat fiecare roman interesat de un autovehicul mai putin poluant sa poata beneficia de un sprijin cu adevarat substantial”, a declarat ministrul Fechet.
O noutate-cheie este demersul de simplificare a procedurii de inscriere. In premiera, solicitantii isi pot genera singuri ecotichetul prin platforma online a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), fara a mai apela la dealeri sau intermediari. Dupa obtinerea voucher-ului, acesta poate fi decontat direct la orice producator sau furnizor de autoturisme, conditia fiind casarea unui vehicul uzat.
Bugetul alocat RABLA 2025 se ridica la 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mult decat anul trecut, pentru a raspunde cererii tot mai ridicate. In cele doua decenii de existenta, programul a condus la casarea a peste 1 milion de masini vechi, reducand nivelul de poluare din trafic si sustinand sute de mii de familii.
“Sper ca si anul acesta sa vedem rezultate cel putin la fel de bune si sa avem cat mai multi cai putere verzi pe drumurile noastre”, a mai adaugat ministrul.
Intr-o videoconferinta cu E.S. Hugo Moran Fernandez, Secretar de Stat pentru Mediu din Spania, Mircea Fechet a discutat despre gestionarea eficienta a resurselor de apa – un element vital pentru agricultura, industrie si sanatatea publica. Schimbarile climatice accentueaza riscurile de seceta, iar experienta Spaniei in reciclarea si reutilizarea apei poate servi drept model pentru politicile romanesti.
“Colaborarea noastra cu Spania poate fi extinsa nu doar in privinta politicilor publice, ci si in proiecte tehnologice de reutilizare a apei”, a explicat ministrul. Prin combinarea unor programe dedicate mobilitatii electrice cu strategii solide de management al apei, Romania isi croieste drumul spre un viitor mai curat si mai sustenabil.