ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis estimarile prognozei meteo oficiala de ultima ora cu starea vremii in Romania pentru urmatoarele patru saptamani, realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF).
Prognoza ANM vizeaza evolutia mediei abaterilor de temperatura si a cantitatilor de precipitatii fata de intervalul de referinta 2005–2024, oferind o imagine de ansamblu asupra vremii ce urma sa ne insoteasca pana la sfarsitul lunii mai.
In prima saptamana, 28 aprilie – 5 mai 2025, ANM prognozeaza temperaturi apropiate de normele climatologice, cu usoare variatii regionale. Vestul si nord-vestul tarii pot inregistra valori termice usor peste mediile obisnuite, in timp ce extremitatea de sud-est s-ar putea mentine usor mai racoroasa. Regimul pluviometric va fi in general deficitar la nivel national, deficitul de precipitatii fiind cel mai accentuat in regiunile intracarpatice, potrivit datelor oficiale ANM.
Pentru intervalul 5–12 mai, estimarile ANM indica o incalzire usoara a vremii in toata tara, cele mai ridicate abateri termice urmand a se inregistra in vest si sud-vest. Cantitatile de precipitatii se vor situa, in mare parte, sub nivelul normal in regiunile sudice, estice si, local, in cele vestice si centrale, in timp ce restul teritoriului va primi ploi apropiate de media multianuala.
Saptamana 12–19 mai aduce temperaturi medii usor peste cele specifice perioadei, consemnate in toate zonele tarii. In privinta precipitatiilor, ANM estimeaza un regim pluviometric apropiat de normal pentru acest interval in majoritatea regiunilor, fara variatii semnificative fata de mediile climatologice.
In ultima saptamana analizata, 19–26 mai, mediile valorilor termice vor urca usor peste normal in intreaga tara, in timp ce cantitatile de precipitatii se vor situa aproape de cele obisnuite pentru aceasta perioada. Specialistii ANM subliniaza insa ca produsul de prognoza pe medie durata nu poate surprinde fenomene meteorologice extreme de scurta durata, astfel ca variatii locale neasteptate pot aparea.
Aceste estimari ANM, bazate pe modelul ECMWF, ofera atat autoritatilor, cat si populatiei, un instrument util de planificare a activitatilor in aer liber, al agriculturii si al gestionarii riscurilor meteorologice. Pentru actualizari zilnice si avertizari meteo in timp real, pagina oficiala ANM ramane principalul punct de referinta.