Un fost angajat Apple s-a furisat in campusul companiei din Cupertino pentru a termina un proiect

  De obicei angajatii abia asteapta sa plece de la serviciu dupa o lunga zi de lucru, iar cei care sunt concediati nu vor sa se intoarca la companie pentru a lucra gratuit la proiecte incepute deja. Contrar mentalitatii majoritatii angajatilor, un fost angajat al companiei Apple din anul 1993 s-a furisat in campusul Apple din Cupertino pentru a termina un proiect inceput in urma cu cateva luni de zile. Totul a inceput cand cei de la Apple au considerat ca un proiect pentru PowerPC nu era indeajuns de bun pentru a merita terminat si a decis sa il incheie si sa relocheze angajatii care lucrau la el. Toti cei care au lucrat la acel proiect au fost trimisi catre alte departamente, insa seful proiectului, Ron Avitzur, a refuzat sa faca schimbrea si managerul sau a decis sa ii plateasca restul contractului si sa il concedieze. Avitzur trebuia sa trimita o instiintare pentru incheierea contractului si primirea platii, insa el credea atat de mult in proiectul sau asa ca s-a hotarat sa nu trimita instiintarea, sa isi mentina contractul activ si sa ramana cu acces la campusul Apple unde avea sa termine programul pentru PowerPC.

Ron Avitzur knew his project was doomed. By the time his bosses cut the cord in August 1993, his team was actually relieved. The graphing calculator program they’d been working on for new mobile devices had finally been shelved, and they could all move on. Most of his fellow programmers were reassigned to other projects within Apple. The company offered Avitzur a job, too, but it didn’t interest him. …Avitzur wanted to make the graphing calculator work on the new PowerPC computer that Apple planned to ship in early 1994.  The program could simultaneously showcase the speed of the new machine and revolutionize math class. All he needed was access to Apple’s machines and some time.

  Mentinandu-si activa legitimatia de client al Apple, el a convins un prieten inginer sa lucreze in continuare la proiect, dar asta fara ca managerii companiei sa afle. Pentru o anumita perioada de timp planul a functionat, el a primit ajutor de la alti ingineri ai Apple si a reusit sa faca progrese importante in dezvoltarea software-ului, insa intr-o buna zi un manager al Apple a aflat tot ceea ce faceau angajatii si a decis sa le anuleze legitimitatiile. Desigur ca asta nu i-a oprit pe cei doi sa lucreze la proces, ci doar a facut totul mult mai “interesant” deoarece acum ei trebuiau sa se furiseze in cadrul Apple pentru a termina proiectul.

They worked in tandem for about a month. Robbins, the perfectionist, spent days tweaking the grayscale of a single pixel. Avitzur, the big picture guy, was more social. He chatted with fellow engineers, soliciting advice and mulling solutions. Avitzur’s and Robbins’s presence was an open secret; people admired their passion and believed in the project. Then Avitzur got careless. He told the story to the wrong person—a manager who had come to tell him he needed to move offices. That’s when the real sneaking around began. For the next two months, Avitzur had to find new ways of getting into the building. He kept his canceled badge around his neck and timed his arrival for when he knew there’d be crowds coming through the front door.

  Timp de cateva luni cei doi s-au furisat in interiorul Apple, au fost in continuare ajutati de inginerii companiei, iar in final au reusit sa termine programul. El a fost prezentat managerilor Apple si in 1994 a fost inclus in PowerPC-ul companiei, iar de atunci si pana acum a fost instalat pe peste 20 de milioane de calculatoare. Desigur ca nimeni nu stie cat de reala este aceasta poveste, insa daca exista macar o farama de adevar acolo, atunci Ron Avitzur a fost, probabil, unul dintre cei mai dedicati angajati ai Apple.