Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor despre o problema extrem de serioasa din spitalele din toata Romania, iar asta pentru ca a confirmat in mod oficial faptul ca in cursul anului 2022 au crescut substantial costurile cu utilitatile pentru multe unitati medicale din tara noastra, din pacate.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cu cat au crescut cheltuielile cu electricitatea si gazele naturale in unitatile medicale din Romania, dar si faptul ca urmeaza sa fie anuntate o serie de masuri speciale pentru ca problemele sa fie rezolvate, iar spitalele sa poata cumpara medicamente si echipamente sanitare.
“OMS dezvolta ceva ce nu a mai existat pana acum, dezvolta niste centre, nu stiu daca va ajunge unul si in Romania, care se refera la elementele de natura comportamentala si culturala din diverse societati, si de raspunsul societatii in functie de elementele acestea culturale, vis-à-vis de probleme de sanatate publica, adica cum percep cetatenii vaccinurile noi, de exemplu.
Este foarte diferit, perceptia este foarte diferita, modul in care trebuie sa ii comunici informatia este diferit. Daca nu tinem cont de toate acestea, si bagam pe toata lumea intr-un singur tipar, nu am facut nimic din punct de vedere al sanatatii. Informatiile pot fi aceleasi, dar modul in care prezinti informatia, in care adaptezi informatia, este foarte diferit.
Facturile unitatilor medicale au crescut cu 50%/60%, ceea ce nu este putin. In primul rand, oamenii ar trebui sa stie cum e constituit bugetul unui spital, cea mai mare parte este cheltuiala cu personalul, care conform legii nu trebuie sa depaseasca 70%, adica doua treimi. Din ceea ce ramane, trebuie sa platim utilitatile, iar dupa aceea este partea care ramane pentru materiale sanitare si medicamente.
Am vrut sa vad, si am acest studiu, la nivelul spitalelor din tara care au fost cheltuielile cu energia din T3 2021, insemnand curent electric si gaze, si am comparat cu cheltuielile din 2022. Cheltuielile au crescut cu circa 45% – 50% la energia electrica, si cu 70% la gaze. Sigur, asta in conditiile in care care pretul pentru unitatile sanitare a fost tinut sub control, in sensul in care pretul era 1 LEU.
Asta imi arata ca in cheltuiala unui spital, cheltuielile cu utilitatile au crescut de la 10% la 15%, deci am cu 5% mai putin din bugetul unui spital pentru a cheltui pe medicamente si materiale sanitare. Am facut acest studiu ca sa pot prezenta Guvernului aceasta situatie, si voi veni cu propuneri concrete pentru solutionarea situatiei.” a declarat Alexandru Rafila.