Metodologia Oficiala de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu cu Hotarari care Vizeaza Milioane de Romani

Simona Bucura-Oprescu anunta o metodologie oficiala de ultim moment cu hotarari care vizeaza milioane de romani din toata tara, masurile luate.

Metodologia Oficiala ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Hotarari Vizeaza Milioane Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat recent implementarea unei metodologii inovatoare pentru identificarea și estimarea nevoilor persoanelor vârstnice care necesită sprijin pentru activitățile de bază și instrumentale ale vieții zilnice. Acest demers vizează persoanele care nu sunt deja înregistrate în sistemul de servicii sociale sau în registrul național unic al beneficiarilor de servicii sociale.

„Metodologia-cadru prevede utilizarea unor metode și instrumente specifice de către serviciul public de asistență socială pentru a estima statistic nevoile de sprijin ale persoanelor vârstnice la nivel de unități administrativ-teritoriale (UAT). Această estimare nu include liste nominale, ci se concentrează pe procente din populația de referință. Scopul este de a fundamenta dezvoltarea planurilor pentru servicii sociale destinate persoanelor vârstnice,” a explicat Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu spune ca această metodă inovatoare se bazează pe datele colectate anual pentru a putea actualiza continuu informațiile statistice, asigurând astfel o evaluare precisă și actualizată a nevoilor persoanelor vârstnice. Metodologia de cercetare urmărește structura datelor și variabilele din modelul de estimare a nevoilor, folosind indicatorii de risc din fișa de identificare a persoanei vârstnice la risc.

„Valorile de referință ale indicatorilor EU-SILC și EHIS pentru anul 2022 sunt publicate pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aceste date sunt esențiale pentru selecția valorilor de referință și sunt colectate de Institutul Național de Statistică și EUROSTAT,” a adăugat Simona Bucura-Oprescu. Ancheta asupra veniturilor și condițiilor de viață (EU-SILC) și Sondajul European de interviu asupra sănătății (EHIS) sunt principalele surse de date utilizate.

Ancheta EU-SILC este un instrument statistic fundamental pentru măsurarea sărăciei și excluziunii sociale atât la nivel național, cât și european. „Datele culese de INS în România și disponibile pe site-ul Eurostat oferă o imagine globală a limitărilor funcționale și sunt actualizate periodic,” a specificat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu aduce in atentie EHIS, sondajul european de interviu asupra sănătății, completează aceste date cu informații despre starea de sănătate, utilizarea asistenței medicale, determinanții sănătății și variabilele socio-economice. „Aceste date sunt esențiale pentru completarea indicatorilor de risc și pentru oferirea unei imagini detaliate asupra nevoilor de sprijin pentru activitățile de bază și instrumentale ale vieții zilnice (ABVZ și AIVZ),” a concluzionat ministrul.

Această inițiativă reprezintă un pas important în asigurarea unui sistem de suport eficient și bine fundamentat pentru persoanele vârstnice, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora și la integrarea lor activă în comunitate.