Intr-un articol publicat saptamana trecuta de site-ul IT Slashdot.org se prezentau rezultatele cercetarilor facute de developer-ul elvetian Nicolas Seriot care relevau faptul ca telefoanele nejailbrea-uite sunt mult mai vulnerabile malware-ului decat cele jailbreak-uite. Problemele de securitate se refereau la conturile de e-mail, istoria navigarilor pe internet, sau chiar parolele salvate in Safari. Datorita naturii inchise a iPhone OS si a fisierelor de sistem malware-ul ar putea infecta telefonul chiar si printr-o aplicatie cumparata direct din AppStore.
Motivul principal invocat de Seriot pentru care telefoanele jailbreak-uite sunt mai sigure este faptul ca jailbreakerii au acces la programe de tip firewall/privacy care ii ajuta sa filtreze informatiile care intra sau ies din telefon, si totodata au posibilitatea de a schimba parola root a telefonului, lucru care conteaza foarte mult, si aici trebuie sa ne aducem aminte de virusii 1,2 care au atacat telefoanele jailbreak-uite insa NUMAI acelea care inca aveau SSH-ul deschis sau parola root neschimbata.
Desigur ca aceasta teorie a lui Seriot vine in directa contradictie cu cea promovata de Apple care spune ca telefoanele jailbreak-uite sunt mult mai nesigure datorifa faptului ca procesul de jailbreak aduce modificari majore masurilor de securitate create de Apple in firmware. Oricare ar fi adevarul, noi trebuie sa avem grija ce instalam in telefon, pentru ca developerii nu au intotdeauna cele mai bune intentii fata de utilizatori, iar acest avertisment merge in special pentru cei care folosesc telefonul in mod curent si au pe el date foarte importante care, prin pierdere ar aduce prejudicii atat lor cat si altora. Be safe!