Android-ul are implementat de catre Google un sistem care permite deblocarea in baza unor combinatii de gesturi efectuate pe ecrane, adica tipare sau pattern-uri, acestea inlocuind clasicele coduri de siguranta sau parole.
Unii spun ca aceste tipuri de tipare sunt mult mai sigure decat clasicele parole, insa un studiu efectuat de catre un cercetator norvegian dezvaluie faptul ca ele sunt in realitate la fel de usor de ghicit precum clasicele parole sau coduri de siguranta, asaca nu trebuie sa va amagiti cu ele.
Conform studiului care a analizat tiparele a peste 4000 de persoane care folosesc terminale Android, 77% dintre persoanele analizate au creat aceste tipare cu pornire din unul dintre cele 4 colturi ale ecranului, 44% dintre ei pornind tiparul din partea stanga sus.
Conform studiului, persoanele care creeaza aceste tipare pentru terminalele Android au aceleasi tabieturi precum cei care folosesc parole sau scriu coduri de siguranta, deci teoretic ele ar fi la fel de usor de ghicit precum orice alta metoda similara de protejare a datelor.
Majoritatea celor care folosesc asemenea tipare utilizeaza doar 4 puncte de conectare de pe ecrane, conectarea a 8 puncte fiind cea mai putin utilizata metoda, majoritatea oamenilor incercand sa reproduca initialele numelor lor sau ale unor persoane apropiate.
Acestea fiind spuse, daca o persoana va spune ca tiparele oferite de catre terminalele Android sunt mai sigure, atunci puteti explica faptul ca in realitate toate metodele simple de protectie sunt la fel de usor de ghicit.