Acum o saptamana compania UBER a fost criticata din cauza sistemului care acceseaza in mod constant datele privind locatia noastra. UBER a afirmat ca in realitate monitorizeaza locatia doar la 5 minute inainte ca persoana sa fie preluata pentru o cursa si la 5 minute dupa terminarea sa, totul pentru siguranta clientului si pentru imbunatatirea experientei de folosire a platformei.
Astazi aflam despre un proces initiat de catre un fost angajat, acesta acuzand UBER ca le permite angajatilor sa monitorizeze clientii care folosesc serviciul. Aici vorbim despre spionarea clientilor obisnuiti, a fostilor iubiti/iubite, sau a oricaror persoane publice si vedete, totul fiind posibil printr-un asa-numit “GOD view”, pe care UBER sustinea acum 2 ani ca l-a blocat pentru angajati.
Folosind acest sistem, angajatii UBER pot monitoriza orice clienti in timp real si pot afla locatia lor in orice moment al zilei, iar asta pentru ca aplicatia cere acum acces permanent la locatia GPS. Angajatul care acuza UBER ca nu restrictioneaza accesul angajatilor la acest sistem este un fost criminalist care a fost platit de UBER pentru a descoperi probleme de acest gen.
Angajatii UBER isi urmaresc clientii, fostii iubiti sau iubite
El sustine ca a fost concediat in mod ilegal de catre UBER tocmai pentru ca si-a avertizat sefii ca incalca legea prin nerestrictionarea accesului angajatilor la modul “god view”. Criminalistul sustine ca angajatii UBER au spionat inclusiv locatiile unor politicieni cunoscuti, deci vorbim despre o problema foarte, care ar putea implica si autoritatile federale din SUA.
“Uber’s lack of security regarding its customer data was resulting in Uber employees being able to track high profile politicians, celebrities, and even personal acquaintances of Uber employees, including ex-boyfriends/girlfriends, and ex-spouses. Thousands of employees throughout the company, they said, could get details of where and when each customer travels. Those revelations could be especially relevant now that Uber has begun collecting location information even after a trip ends.”
Se pare ca singura metoda prin care cei de la UBER au restrictionat accesul angajatilor la sistem a avut la baza promisiunea acestora de a nu mai folosi sistemul fara un motiv real. Cei de la UBER au negat acuzatiile, insa 5 experti in securitate care au fost angajati de catre companie au confirmat faptul ca angajatii spioneaza clientii.
Pentru a ascunde aceasta practica de autoritati, cei de la UBER ar fi sters fisiere care contineau aceste date si ar fi criptat calculatoare inainte ca autoritatile sa le poata confisca. UBER a recunoscut ca ca unii angajati au fost concediati pentru ca au folosit in mod incorect acest mod si compania este investigata de catre autoritatile federale.
Acestea fiind spuse, UBER iti poate monitoriza locatia in orice moment si in timp real, asa ca daca vrei neaparat sa folosesti sistemul, dezactiveaza accesul aplicatiei la GPS pana faci o cursa si dupa ce o termini.