Ministerul Apararii anunta in mod oficial romanii din toata tara ca a inregistrat progrese semnificative atat pe plan strategic, cat si operational sub conducerea Romaniei in cadrul initiativei regionale SEDM. Secretarul de stat pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, Simona Cojocaru, a condus intre 25 si 26 martie cea de-a 53-a intalnire a Comitetului Director Politico-Militar si cea de-a 52-a sedinta a Comitetului de Coordonare din cadrul reuniunilor ministrilor apararii din Europa de Sud-Est.
Ministerul Apararii afirma ca intalnirile au reunit reprezentanti ai celor 16 state membre ale SEDM, comandantul Brigazii Multinationale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) si delegati din partea organizatiilor regionale si internationale partenere, precum SEESAC, RACVIAC, RCC si reprezentantii Centrului Euroatlantic pentru Rezilienta (E-ARC).
Pe agenda discutiilor au fost abordate subiecte de actualitate, printre care evolutia activitatilor SEEBRIG de la ultima intalnire, implementarea unui nou concept pentru cresterea relevantei si progresul proiectelor derulate sub egida SEDM.
Un moment deosebit a fost reprezentat de organizarea primului Grup de Lucru la nivel de experti pentru consolidarea SEEBRIG, desfasurat la Comandamentul din Kumanovo, Republica Macedonia de Nord, in perioada 25-26 februarie 2025.
Aceasta initiative a subliniat angajamentul Romaniei de a continua demersurile de modernizare si colaborare regionala, fiind anuntat si un al doilea Grup de Lucru programat pentru luna iulie 2025.
Ministerul Apararii, [e langa aceste realizari, spune ca in cadrul reuniunilor a avut loc si prima masa rotunda dedicata proiectului privind rezilienta, initiativa propusa de Romania si aprobata de ministrii apararii la sedinta ministeriala din 2024.
Mandatul de prezidentsiat romanesc se incheie cu o serie de realizari importante, printre care aprobarea unui concept de consolidare a relevantei SEEBRIG, lansarea unui nou proiect de rezilienta si aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al initiativei.
In incheiere, Simona Cojocaru a evidentiat importanta exercitiului Seven Stars 2025 si a viitoarei intalniri a loctititorilor sefilor apararii din statele membre, programata pentru luna iunie la Sofia, Bulgaria. Acest eveniment marcheaza ultimul act al mandatului romanesc, Republica Elena preluand conducerea pentru continuarea proiectelor si directiilor strategice dezvoltate in ultimii doi ani.
Ministerul Apararii aduce in atentie si ca pe plan operational, militarii din Batalionul 26 Infanterie “NEAGOE BASARAB” au organizat, timp de o saptamana, exercitiul “RED SCORPIONS 25.01”. Activitatea a reunit forte din cadrul FLF BG, contingente militare din Macedonia de Nord, Polonia si Portugalia, care s-au antrenat in facilitatile de instruire aparținand CNIÎ “GETICA”.
Exercitiul a culminat cu o manopera tactica la nivel de companie, demonstrand coeziunea si interoperabilitatea necesare in operatiuni comune. Printre obiectivele principale ale exercitiului s-au numarat imbunatatirea interoperabilitatii intre fortele aliate, intarirea capacitatii de reactie la provocarile operationale si standardizarea procedurilor operationale si a tehnicilor tactice la nivel global.
Participarea activa a fortelor militare din diverse tari a subliniat determinarea de a mentine un nivel ridicat de pregatire si colaborare, elemente esentiale pentru succesul in cadrul apararii colective.
Astfel, sub conducerea Romaniei, aceste evenimente atat pe plan strategic, cat si operational, reflecta angajamentul ferm al institutiilor de aparare de a consolida securitatea si rezilienta in spatiul european.