Armata Romana a decis sa anunte in mod oficial masurile de ultim moment luate privind soldatii romani, in plin razboi in Ucraina, primele dintre ele vizand un curs derulat in Romania pentru pregatirea militarilor pentru protejarea spatiului aerian, inaintea exercitiului NATO RAMSTEIN Legacy 24, care se va desfasura in Romania.
Armata Romana vorbeste inclusiv despre plecarea avioanelor Fortelor Aeriene Turce din Romania, incheind misiunea de politie aeriana in cadrul NATO, dar si despre modulele de pregatire militara care s-au desfasurat la centru de instruire “Getica”, mai multe detalii fiind oferite in mod oficial mai jos romanilor.
“În perioada 20-21.03.2024, la sediul Centrului 85 Comunicații Aero și Informatică, s-a desfășurat cursul IAMD (Integrated Air and Missile Defence) din cadrul programului CET-P (Common Education & Training Program), cu sprijinul IAMD – COE (IAMD – Center of Excellence) din Chania, Grecia.
Activitatea a constituit un bun prilej de antrenare pentru tinerii ofițeri care contribuie la apărarea spațiului aerian național, precum și o etapă de pregătire în vederea participării la exercițiul RAMSTEIN LEGACY 24, principalul exercițiu NATO IAMD în anul 2024, condus de Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM), ce se va desfășura pe teritoriul României și Bulgariei în perioada 03-14.06.2024 și va fi conectat cu exercițiul național DACIA 24.
Ceremonia de încheiere a misiunii detașamentului Forțelor Aeriene Turce care a executat Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO în România va avea loc miercuri, 27 martie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea. Activitatea se va desfășura în prezența locţiitorului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoş Dumitru Iacob, a ambasadorului Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan.
A locţiitorului pentru operaţii al comandantului Forţelor Aeriene din Turcia, generalul-maior Kemal Turan și a locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi. În cadrul ceremoniei, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată pe timpul executării misiunii, locţiitorul șefului Statului Major al Apărării şi locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene vor înmâna Embleme de Onoare unor membri ai detașamentului turc.
În perioada 11 – 22 martie, în cadrul Semestrului Internațional organizat de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a avut loc, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, modulul de Interoperabilitate, ca disciplină a programului de studii de licenţă Leadership Militar. La modulul desfășurat pe durata a două săptămâni, alături de 54 de studenți de anul II, din cadrul Facultății de Științe Militare, specializarea Leadership Militar, au participat și 50 de cadeți străini proveniți din 12 instituții partenere, care realizează mobilități de practică în instituția noastră, în cadrul programului Erasmus+.”