Marcel Bolos, ministrul Finanțelor, a anunțat astăzi depășirea obiectivului de colectare a veniturilor bugetare în primele șase luni ale anului 2024. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat un grad de realizare a programului de încasări de 100,6%, aducând un plus de 1,2 miliarde lei față de planul stabilit la începutul anului.
„Știți că am recurent discuții cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată țara, pentru a evalua acțiunile întreprinse pentru colectarea eficientă și pentru combaterea evaziunii fiscale. Vin astăzi cu o veste bună: ANAF și-a depășit planul de colectare în primele șase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei față de planul asumat la începutul anului”, a declarat Marcel Bolos.
Marcel Bolos afirma ca datele oficiale pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, marcând o creștere de 17,8%, adică 33,04 miliarde lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește încasarea TVA, s-a înregistrat un plus de 6,58 miliarde lei, echivalentul unei creșteri de 15,6%.
Marcel Bolos a subliniat că, deși cerințele de îmbunătățire a activității fiscale rămân permanente, progresele importante realizate în colectarea veniturilor nu pot fi negate. „Sigur că cerințele de îmbunătățire a activității vor fi întotdeauna valide și reflectă dorința noastră comună de a avea un sistem fiscal cât mai echitabil și mai eficient.
În acest sens, nu pot fi negate progresele importante în atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, și vreau să subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF îl are în acest proces”, a adăugat Marcel Bolos. Ministrul a recunoscut că măsurile implementate nu au fost întotdeauna populare, dar digitalizarea a adus beneficii semnificative.
„Chiar dacă măsurile implementate nu sunt pe placul tuturor și unele schimbări au fost cel puțin provocatoare, digitalizarea însemnă că de la lună la lună vom avea inspecții fiscale mai puțin împovărătoare pentru contribuabili și mai puțin costisitoare pentru ANAF, cu o abordare mai uniformă în cadrul analizei de risc și din partea inspectorilor aflați în control.”
Deși numărul controalelor fiscale în prima jumătate a anului a rămas similar cu cel din anul precedent, s-au aplicat mai multe sancțiuni, indicând o eficiență crescută. „Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm și să respectăm contribuabilii onești, permițându-le să își desfășoare activitatea fără intervenții inutile din partea autorităților fiscale,” a spus ministrul.
Marcel Bolos a reiterat importanța colectării corecte a fiecărui leu pentru viitorul colectiv al românilor: „Așa cum am mai spus-o în trecut, fiecare leu colectat corect este o investiție în viitorul colectiv al românilor, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, sănătății, educației și altor domenii vitale pentru îmbunătățirea calității vieții românilor.”