Tim Cook si Lee Kun-hee ocupa pozitiile de CEO si presedinte al consiliului de administratie in cadrul Apple si Samsung, doua dintre cele mai populare si mai controversate companii de pe glob. Avand in vedere ca Tim Cook urmeaz asa participe la o serie de investigatii ale Senatului SUA, cei de la Fortune s-au gandit sa prezinte modul in care cei doi presedinti sunt tratati de catre guvernele propriilor tari. Tim Cook va fi intrebat de ce are Apple 102 miliarde de dolari in conturi din afara SUA, de ce nu plateste taxe pentru ei, dar si de ce a incercat Apple sa stabileasca preturi fixe pentru ebook-uri, incalcand in acest fel legea concurentei. Practic Tim Cook trebuie sa raspunda pentru o politica pe care nu a aplicat-o el, ci Steve Jobs, dar si pentru faptul ca guvernul nu incaseaza o parte din banii castigati de Apple pe alte teritorii.
De partea cealalta il avem pe Lee Kun-hee care a fost condamnat de 2 ori la pedepse privative de libertate cu suspendare si a fost gratiat de 2 ori de catre presedintele Coreei de Sud. In anul 1996 Lee Kun-hee a fost condamnat intr-un proces in care s-a dovedit ca l-a mituit pe fostul presedinte al Coreei de Sud, Roh Tae Woo, insa in final a ajuns sa fie gratiat de catre succesorul sau. In 2008 acelasi presedinte Samsung a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare si amendat cu suma de 100 de milioane de dolari pentru evaziune fiscala, insa a fost gratiat pentru a doua oara de catre presedintele tarii.
In 2010 fostul sef al departamentului legal al Samsung a publicat o carte in care a detaliat modalitatea prin care Lee Kun-hee a furat 8.9 miliarde de dolari din companiile subsidiare ale Samsung si a distrus dovezile furturilor sale, insa nu a fost condamnat.
Practic avem o comparatie intre un infractor si un actualul CEO al Apple, iar daca va mai intrebati de unde a preluat Samsung toate strategiile murdare, aveti acum un raspuns cat se poate de clar.