Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor despre masurile urgente, care sunt necesare pentru aplicare imediata in Romania, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor ceea ce se intampla din punct de vedere al medicamentelor generice, care trebuie produse in tara noastra, medicul Alexandru Rafila afirmand ca e nevoie de productia acestora in Romania de catre companii locale.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre situatia dificila la nivel european din punct de vedere al productiei de medicamente, iar asta pentru ca exista foarte multe probleme destul de serioase in ceea ce priveste fabricarea acestora, si mai jos el explica de ce exista situatia actuala, si ce ar trebui facut.
“Politica medicamentului în România trebuie să aibă în vedere în primul rând accesul pacienţilor la medicamente. Aş spune, din punct de vedere al proporţiei, în primul rând la medicamentele generice, pentru că ele reprezintă aproape 80% din consumul de medicamente, dar să existe şi o politică a introducerii de medicamente inovative, care să nu lase România în afara Uniunii Europene. România a fost undeva în topul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte introducerea de molecule inovative.
Din generice, care vă spuneam că reprezintă aproape 80% din consum, cea mai mare parte sunt medicamente până în 50 de lei. Ne preocupă foarte mult şi această politică a medicamentului şi m-aş bucura să existe o abordare în timp sustenabilă, încât să nu mai ajungem în situaţia în care politica medicamentului din România afectează pacienţii prin dispariţia unor molecule pe piaţă.
Contextul european este complicat, pentru că Europa, din cauza unor probleme legate de cost, de poluare şi aşa mai departe, a renunţat să producă substanţele active pentru marea majoritate a medicamentelor care se produc şi se utilizează în Europa. Ele se produc aproape exclusiv în două ţări din Asia: China şi India. Ceea ce a creat o dependenţă care s-a materializat în crize pe continentul european.
Mi-aş dori ca şi România, prin câteva unităţi de producţie, să dezvolte posibilitatea de produce substanţe active pentru astfel de medicamente, este vorba despre medicamentele generice, nu de cele originale, încât Europa să îşi regăsească independenţa din acest punct de vedere, pentru că accesul la medicamente reprezintă şi o zonă care ţine de securitatea şi de siguranţa cetăţenilor europeni.
Trebuie să înțelegem că pentru fiecare tip de afecțiune – aici probabil trebuie să reglăm și cu medicii de familie – încât să existe o programare a pacienților către investigații, pentru că peste tot în lume există ceea ce noi numim liste de așteptare. E bine ca omul să meargă la analize când este planificat.”