Sorin Grindeanu confirma in mod oficial o serie de hotarari de ultima ora care aduc in atentia a milioane de oameni o serie de masuri de ultima ora care vizeaza intr-o prima faza investitiile in infrastructura navala, feroviara si rutiera, Romania avand nevoie in continuare de dezvoltare a infrastructurii.
Sorin Grindeanu vorbeste deasemenea inclusiv despre hotararile luate cu privire la transportul de cereale din Ucraina prin Romania, capacitatea fiind crescuta in ultima perioada, astfel ca mai multe tone de cereale vor tranzita tara noastra in cursul urmatoarelor luni, cu detalii suplimentare oferite mai jos.
“Continuăm investițiile în #infrastructura navală, feroviară și rutieră. În actualul context regional, #România este determinată să își dezvolte capacitățile pe toate tipurile de transport! Este o dovadă clară a angajamentului nostru pentru a veni și în sprijinul vecinilor noștri din Ucraina și Republica Moldova.
Am avut o întâlnire foarte bună astăzi, care a fost precedată în urmă cu câteva săptămâni de întâlnirea de la Galaţi, unde am luat decizii care au dus la îmbunătăţirea acestui tranzit de cereale prin România. Astăzi, de asemenea, am luat decizii care vor îmbunătăţi şi vor creşte nivelul de tranzit al grânelor prin România. Ca să vă dau un ordin de mărime, în luna august s-au tranzitat prin România în jur de 2,5 milioane tone de grâne, mai mult, peste 2,5 milioane tone.
Nivelul la care ne dorim să ajungem în lunile următoare este de 4 milioane tone şi este posibil acest lucru şi am să vă dau câteva câteva decizii pe care le-am luat azi şi câteva modalităţi prin care se poate creşte această capacitate de tranzit. Prima ar fi implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina 24 de ore din 24 şi acest lucru se va termina în această toamnă. Asta va duce automat la creşterea acestui tranzit.
Doi, am reuşit să mărim numărul de piloţi şi încă o dată vreau să mulţumesc Ministerului Apărării Naţionale, care ne-a ajutat cu încă zece piloţi, faţă de cei 54 pe care îi aveam deja înmatriculaţi. Ministerul Apărării Naţionale a venit cu încă zece piloţi, le mulţumesc. Asta ne duce la un număr absolut rezonabil de piloţi care să tranziteze canalul Sulina.
De asemenea, în Portul Constanţa, în perioada următoare vor fi luate câteva decizii legate de transbordare ship to ship, astfel încât doar prin această operaţiune să putem să mărim cu 500.000 tone această capacitate de transport. V-am dat doar trei din deciziile şi din ceea ce am hotărât astăzi, trei modalităţi de creştere.”