Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de romani ceea ce se intampla din punct de vedere al masurilor pe care vrea sa le puna in aplicare in sistemul de invatamant din tara noastra, iar asta pentru ca vorbim despre masuri ale Ligiei Deca pentru sistemul de invatamant universitar, dupa cum puteti vedea si mai jos.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce intentioneaza sa faca pentru ca studentii din institutiile de invatamant din Romania sa benficieze de un sistem educational de calitate, la cele mai inalte standarde europene, asa cum este si normal, asa ca ramane de vazut cand va fi adoptat oficial ordinul.
“Am pus în consultare publică: proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat; proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație.
Ca elemente de noutate, am reglementat atât modul de organizare al procesului de 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞, cât și modul de organizare și desfășurare a 𝐞𝐱𝐚𝐦𝐞𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 pentru: programele de studii universitare de scurtă durată; programele de studii universitare integrate; învățământul superior dual. De asemenea, instituțiile de învățământ superior de stat acordă cel puțin 25 de locuri bugetate, la programele de studii universitare de licență și de masterat.
Absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din rândul: minorităților naționale, pentru programele de studii care nu există în învățământul superior de stat în limba minorității respective; sistemului de protecție socială; persoanelor cu dizabilități. Instituțiile de învățământ superior elaborează și aplică regulamentul propriu de organizare a admiterii la programele de studii oferite în concordanță cu misiunea proprie, strategia instituțională, precum și cu cerințele pieței forței de muncă.
Admiterea românilor de pretutindeni, precum și a cetățenilor din state terțe Uniunii Europene se realizează în baza metodologiilor special elaborate de către Ministerul Educației. În baza autonomiei universitare și cu asumarea răspunderii publice, instituțiile de învățământ superior organizează concurs de admitere pentru fiecare program și ciclu de studii universitare, în vederea admiterii într-un program de studii și a evaluării competențelor.
Admiterea candidaților proveniți din învățământul în limbile minorităților naționale, cu diplomă de bacalaureat, la solicitarea acestora, se poate susține în limba maternă, la orice instituție de învățământ superior din România, cu excepția instituțiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, la care examenul de admitere se susține în limba de predare a programului de studii.”