Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial de Ziua Unirii Principatelor Romane despre finalizarea unui proces foarte important, iar asta deoarece Ligia Deca aduce in atentia noastra restaurarea Muzeului de Istorie Naturala din Iasi, acesta fiind rezultatul muncii depuse de-a lungul mai multor ani, cu mai multe detalii mai jos.
Ministrul Educatiei nu se rezuma doar la atat, iar asta deoarece Ligia Deca aduce in atentia noastra inclusiv masurile din universitati privind conduita si eliminarea instigarii la ura, a discursurilor xenofobe si nu doar atat, mai multe detalii despre un nou ordin pregatit de ministul PNL fiind disponibile mai jos.
“Nu ar fi fost un moment mai potrivit să marcăm finalizarea procesului de restaurare a Muzeului de Istorie Naturală din Iași decât ziua ce precedă sărbătorirea Unirii Principatelor Române! Rezultatul muncii depuse pentru restaurarea acestui loc, care reprezintă o punte între istorie, cultură și educație, este o dovadă a angajamentului autorităților publice locale față de dezvoltarea județului și a Regiunii Nord-Est.
Un lucru mai puțin știut este că în Sala Elefantului de aici a fost anunțată candidatura lui Alexandru Ioan Cuza pentru domnia Moldovei, în 1859. Mă bucur să știu că elevii vor avea posibilitatea să descopere, inclusiv în cadrul programului național „Școala altfel”, elemente de istorie, într-un mod interactiv. Mă bucură, de asemenea, că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor colabora pentru a dezvolta în continuare această instituție.
Totodată, felicit Ministerul Culturii, condus de doamna ministru Raluca Turcan, pentru eforturile de conservare a patrimoniului nostru. Fiind #ÎnVizităLaIași, am participat și la prezentarea celui mai nou terminal al Aeroportului Internațional Iași. Deschiderea T4 facilitează eforturile de internaționalizare, oferind și mai multă deschidere instituțiilor de învățământ superior din Iași, la care studiază deja numeroși studenți străini.
Instituțiile de învățământ superior încurajează membrii comunității universitare să creeze și să întrețină un climat etic favorabil dezvoltării de relații armonioase, raționale și echilibrate, care garantează manifestarea personalității, în spiritul colegialității și al respectului reciproc. Membrii comunității universitare care asistă sau suferă din cauza faptelor asociate
antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.
Sunt încurajați să le raporteze și să solicite sprijin Comisiei de etică din cadrul instituției de învățământ superior. La nivelul instituției de învățământ superior se iau măsuri pentru identificarea, analizarea și soluționarea situațiilor asociate faptelor de antisemitism, xenofobie, radicalizare şi discursul instigator la ură, înainte ca acestea să devină o problemă pentru instituția de învățământ superior.”