Ministrul Apararii a facut in mod oficial un anunt de ultima ora privind o serie de decizii luate in plin razboi in Ucraina, iar asta deoarece in cursul zilelor trecute au avut loc o serie de dezbateri intre ministrii apararii din Uniunea Europeana cu privire la situatia in care se afla agresiunea rusa de la granita tarii noastre.
Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce ar trebui sa stim in legatura cu aceasta situatie foarte complicata, iar asta pentru ca statele UE continua sa sprijine Ucraina, iau masuri care sa-i asigure suportul logistic si financiar in plin razboi, totul pentru ca Europa sa fie protejata, iar ucrainienii sa isi elibereze teritoriile ocupate.
“Este nevoie în continuare de sprijin pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, care este un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre. Este unul dintre mesajele pe care le-am transmis în cadrul lucrărilor Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale #UE, care a avut loc la Toledo, în Spania. Dezbaterile s-au axat, în principal, pe contribuția Uniunii la angajamentele de securitate pentru Ucraina.
Precum și pe implicațiile regionale și globale ale războiului de agresiune dus de Federația Rusă. Am reconfirmat susținerea fermă a României pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar. De asemenea, am reamintit decizia recentă de înființare a unui centru de instruire pentru piloți F-16 în România, facilitate care va fi deschisă și pentru statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina.
Nu în ultimul rând, am reliefat rolul României în sprijinul acordat tranzitului cerealelor din Ucraina și am subliniat importanța cooperării și coordonării între toți actorii implicați în aceste eforturi. Dezbaterile s-au focalizat, în principal, pe contribuția UE la angajamentele de securitate pentru Ucraina, precum și pe implicațiile regionale și globale ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat, prin video-conferință, evoluțiile recente din teren. Intervențiile miniștrilor apărării au evidențiat importanța continuării sprijinului actual oferit Ucrainei, în context, fiind abordate și noile inițiative privind achizițiile în comun în domeniul apărării și creșterea capacităților industriale ale statelor membre.
Miniștrii apărării au discutat și pe tema misiunilor militare și operațiilor desfășurate de UE în Balcanii de Vest și Africa, precum și stadiul operaționalizării capacității de dislocare rapidă a UE. Ministrul român al apărării a evidențiat participarea României în cadrul misiunilor și operațiilor desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), subliniind în mod particular contribuția semnificativă a țării noastre la operația EUFOR Althea din Bosnia și Herțegovina.”