Apple Music a fost lansat in Romania pe data de 30 iunie la un pret lunar de 4.99 euro si desi compania Apple a promis cateva functii pentru utilizatorii din tara noastra, in realitate ofera doar o parte dintre ele.
Vorbesc desigur despre functiile de descarcare de muzica offline si de incarcare a muzicii noastre in iCloud, o functie fiind oferita ca parte a Apple Music, cealalta ca parte a sistemului iTunes Match, desi in sine vorbim despre ceva usor diferit.
Practic Apple promite ca la pretul de 4.99 euro lunar ne va permite sa ne transferam muzica din calculatoare in iCloud si sa o ascultam oriunde, iar muzica ascultata prin Apple Music ar trebui sa poata fi descarcata in terminale sau calculatoare pentru ascultare offline.
Dupa cum probabil stiti deja toti dintre voi, promisiunile companiei s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, doar texte promotionale afisate in mesajele de abonare la Apple Music si nimic mai mult, iar deocamdata nimeni nu stie daca lucrurile se vor schimba prea curand.
O parte a problemei are la baza imposibilitatea de a activa biblioteca muzicala iCloud, iCloud Music Library, din Romania pentru a descarca muzica pentru ascultare offline, unii dintre voi luand legatura cu echipele de suport ale Apple pentru a afla ce impiedica acest proces.
Cei de la Apple au spus ca e o problema a serverelor lor si ca ea va fi rezolvata, insa peste doua saptamani mai tarziu ea exista in continuare si este clar ca totul a fost doar o minciuna pentru a scapa de clientii nemultumiti de lipsa unei functii esentiale pentru un serviciu de acest gen.
Cealalta parte a problemei are legatura cu iTunes Match care nu incarca melodiile din calculatoarele noastre in iCloud pentru ascultare in alte iDevice/PC-uri, acest sistem nefiind oferit vreodata, impreuna cu serviciul iTunes in the Cloud care permite redescarcarea muzicii cumparate din iTunes Store.
Da, ati citit bine, separat de faptul ca nu putem folosi iTunes Match si incarca muzica din PC-uri in iCloud, nici nu putem descarca iar muzica achizitionata din iCloud, ea trebuind recumparata, sau contactata compania Apple pentru a oferi credite pentru descarcarea ei.
In conditiile in care aceste functii nu sunt disponibile, e greu de spus de ce Apple nu a modificat textele de abonare ale Apple Music si aceasta omisiune s-ar putea dovedi a fi problematica in toamna, cand majoritatea utilizatorilor vor trebui sa plateasca pentru abonamente.
Daca acum, cand serviciul este gratuit, nu putem cere prea multe de la Apple, din toamna cand ar trebui sa platim pentru serviciu, lipsa functiilor este un motiv de a actiona Apple in judecata pentru a le primi sau a primi despagubiri pentru inexistenta lor.
Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam, insa este clar ca angajatii Apple au mintit atunci cand au spus ca totul este o problema a serverelor, materialele promotionale ale Apple avand acelasi rol.