Ministrul Educatiei transmite un anunt oficial cu privire la un program national foarte important pe care il deruleaza ministerul sau insistemul de invatamant, Ligia Deca vorbind mai jos despre sprijnirea inavatarii stiintelor exacte si a matematicii, inclusiv despre dotarea scolilor cu echipamente pentru laboratoare.
Ministrul Educatiei ofera mai jos multiple explicatii privind ceea ce intentioneaza sa faca in Romania, Ligia Deca vorbind inclusiv despre intalnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Ucrainei in Romania, discutand cu acesta despre situatia tinerilor ucrainieni care invata in tara noastra, dupa ce au parasit tara din cauza razboiului.
“De Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei, vă reamintim de patru dintre femeile cărora le suntem recunoscători pentru contribuția adusă în domeniul științei. Prin exemplul lor, ne demonstrează că sunt mai mult decât fiice, soții sau mame. Sunt modele și lideri pentru femeile și fetele de astăzi, care caută inspirație pentru a-și urma pasiunile în domeniile STEM.
Aspirăm la un viitor în care cât mai multe femei sunt lideri în domeniul tehnologic și fac descoperiri științifice care schimbă lumea. Câteva dintre inițiativele prin care Ministerul Educației susține pasiunea pentru știință: Dotarea unităților de învățământ secundar superior cu laboratoare inteligente – o investiție de 117 milioane de euro;
Programul Național de Sprijinire a Învățării Științelor Exacte, a Ingineriei și Matematicii (PNSTIM), care își propune să dezvolte programe multidisciplinare, respectiv să investească în laboratoare și echipamente, să faciliteze mobilitatea în programele de studiu și să acorde burse studenților din aceste domenii;Creșterea cuantumului bursei de doctorat de la 1.700/1.950 de lei la 3.200 de lei începând cu anul universitar 2023/2024.
Am avut un dialog consistent cu Excelența Sa Domnul Ihor Prokopchuk, Ambasador al Ucrainei în România, pe teme legate de cadrul legal de cooperare în domeniul educației. Am reiterat, în cadrul discuției, importanța Acordului între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.
Semnat la București în august 2023. Acest acord, alături de intensificarea sprijinului oferit elevilor și studenților, precum și a schimbului de experiență între cele două state reprezintă dovada preocupării pentru o colaborare în beneficiul comunităților noastre educaționale.”