Ministrul Educatiei anunta masurile extrem de importante pregatite pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta in contextul in care Ligia Deca vorbeste mai jos despre drepturile pe care trebuie sa le aiba studentii din Romania in universitati, astfel incat sa beneficieze de o experienta de studiu buna.
Ministrul Educatiei ofera detalii privind modurile in care universitatile trebuie sa le dea studentilor mai mult control asupra modului in care acestia isi desfasoara cursurile, astfel ca este important sa stim ce fel de drepturi sunt oferite de catre autoritati in aceste conditii, elemente extrem de importante.
“Studenţii au dreptul de a cunoaşte mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, precum şi alte taxe percepute de instituția de învățământ superior, în conformitate cu Carta universitară. Studenţii au dreptul să fie informaţi cu privire la numărul, tipul şi cuantumul fiecărei taxe practicate de instituțiile de învățământ superior. Cuantumul taxelor este aprobat de Senatul universitar și publicat pe site-ul instituțiilor de învățământ superior cu cel puțin 3 luni înainte de începutul fiecărui an universitar.
Statutul de student cu taxă se modifică în condiţiile stabilite de senatul universitar, la începutul fiecărui an universitar. Instituțiile de învățământ superior nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat sau viceversa. Studenții beneficiază de următoarele drepturi privind practica de specialitate: dreptul la practică în conformitate cu obiectivele programului de studii universitare, în baza prevederilor unui regulament instituțional privind desfășurarea practicii de specialitate.
Dreptul de a beneficia de acoperirea costurilor necesare pentru efectuarea practicii comasate, pentru perioada prevăzută în planurile de învățământ, inclusiv cheltuieli de masă, cazare și transport, în situațiile în care practica se desfăşoară în afara centrului universitar respectiv; dreptul de a beneficia, pe parcursul anului universitar în care se va desfășura practica de specialitate, de o prezentare a partenerilor de practică ai instituției de învățământ superior, din domeniul de studii al studenților.
Dreptul de a beneficia de cazare în căminele studențești ale instituției de învățământ superior pe perioada efectuării practicii obligatorii, dacă stagiul de practică se desfășoară în același centru universitar. dreptul de a beneficia de un tutore de practică, ale cărui atribuții vor fi detaliate în regulamentul instituțional privind desfășurarea practicii; dreptul de a evalua calitatea stagiului de practică efectuat și de a sesiza deficiențe cu privire la partenerul de practică.
Dreptul la recunoaşterea practicii efectuate individual, după evaluarea gradului de îndeplinire a obiectivelor de practică menționate în fișa disciplinei de practică și în conformitate cu regulamentul instituțional privind desfășurarea practicii de specialitate. Instituţiile de învățământ superior au obligaţia de a asigura un minimum de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puțin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior, în baza unor acorduri încheiate cu parteneri. Modalitățile de organizare şi evaluare a practicii de specialitate se vor reflecta în indicatori minimi obligatorii în procesul de evaluare a calităţii programelor de studii.”