Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a declarat că indemnizațiile calculate pe baza Indicatorului Social de Referință (ISR) vor cunoaște o creștere semnificativă începând cu luna martie a anului 2024. Acest ajustare vine ca răspuns direct la rata inflației din 2023, care a fost stabilită la 10,4%. Drept consecință, valoarea ISR va crește de la 598 de lei la 660 de lei.
Această majorare afectează o gamă largă de beneficii și indemnizații, incluzând prime de inserție, subvenții pentru angajatori, stimulente lunare, precum și sprijin pentru persoanele cu dizabilități, elevi, studenți și șomeri. De exemplu, prima de inserție va fi acum de trei ori valoarea ISR, în timp ce subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială nu va depăși patru ori valoarea ISR.
Indemnizațiile pentru creșterea copilului, alocația de plasament și indemnizațiile lunare de acomodare în cazul adopțiilor vor vedea, de asemenea, o creștere notabilă. Concret, pragul minim al indemnizației pentru creșterea copilului va crește la 1.651 de lei, în timp ce alocația lunară de plasament va fi acum de 1.194 de lei.
Persoanele cu dizabilități vor beneficia și ele de creșteri ale indemnizațiilor. Cei încadrați cu „handicap grav” vor primi acum 662 de lei, în timp ce pentru „handicap accentuat” cuantumul total crește la 496 de lei. De asemenea, bugetul complementar pentru persoanele cu „handicap mediu” va crește la 80 de lei.
O noutate importantă pentru anul 2024 este indexarea de două ori a Venitului Minim de Incluziune (VMI), odată în ianuarie cu rata inflației pentru anul 2022 și încă o dată în martie, cu rata inflației pentru anul 2023. Aceasta înseamnă că venitul net lunar până la care se acordă componentele VMI va crește considerabil, ajutând astfel familiile cu venituri mici și persoanele vârstnice.
Ministrul Muncii a subliniat importanța acestor ajustări, care sunt menite să sprijine cetățenii în fața provocărilor economice, subliniind angajamentul guvernului de a asigura protecție socială adecvată. ISR se va actualiza automat în fiecare an la 1 martie, în concordanță cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, garantând astfel că sprijinul financiar acordat cetățenilor se ajustează în mod corespunzător.