Microsoft, gigantul tehnologic recunoscut la nivel mondial, a introdus recent modificări importante în cerințele de sistem pentru cea mai nouă actualizare a sistemului său de operare, Windows 11, versiunea 24H2. Această schimbare a venit ca o surpriză pentru mulți utilizatori care s-au obișnuit cu compatibilitatea extinsă a versiunilor anterioare.
Microsoft a lansat inițial Windows 11 cu mult timp in urma, insa acea versiune a venit cu cerințe de sistem revizuite, excluzând astfel milioane de dispozitive care rulau Windows 10 de la posibilitatea de a face upgrade. Recent, Microsoft a început să testeze noi restricții hardware care influențează capacitatea dispozitivelor de a rula Windows 11.
În februarie 2024, a devenit evident că dispozitivele fără suport pentru instrucțiunile POPCNT nu vor putea rula testele Windows 11 sau actualiza la versiunea 24H2. Această restricție a fost extinsă, iar acum, pentru a instala sau a face upgrade la Windows 11 versiunea 24H2, procesorul unui dispozitiv trebuie să suporte SSE4.2, o cerință ce exclude modelele de procesor mai vechi.
Windows 11: Microsoft Impune o Noua Schimbare OBLIGATORIE pentru Versiunea 24H2
Windows 11 va putea rula pe procesoarele moderne, lansate în ultimul deceniu, care includ suportul pentru SSE4.2, însă există încă multe dispozitive active care nu beneficiază de această caracteristică. Utilizatorii de Windows 11 afectați de aceste noi cerințe se vor găsi în imposibilitatea de a actualiza la noua versiune, rămânând blocați pe Windows 11 versiunea 23H2. Aceasta din urmă va înceta să mai primească suport în octombrie 2025, coincident cu sfârșitul suportului pentru Windows 10.
Utilizatorii afectați de această schimbare au opțiunea de a reveni la Windows 10, sistem care, deși se apropie de finalul perioadei sale de suport, oferă o extensie de până la trei ani pentru suport, contra cost, extinzând astfel suportul până în octombrie 2028. Această politică arată un pas făcut de Microsoft pentru a menține un nivel de suport pentru utilizatorii cu dispozitive mai vechi.
Microsoft, cu modificarile impuse în cerințele de sistem pentru Windows 11 subliniază importanța adaptării la tehnologia modernă, dar pun și presiune pe utilizatori să își actualizeze hardware-ul pentru a menține compatibilitatea cu cele mai recente actualizări software. Pe măsură ce Windows 11 continuă să evolueze, devine evident că Microsoft își direcționează utilizatorii către un ecosistem mai sigur și mai performant, chiar dacă acest lucru înseamnă renunțarea la suport pentru hardware-ul mai vechi.
Această abordare ar putea crea provocări pentru utilizatorii și organizațiile care încă se bazează pe dispozitivele mai vechi, subliniind necesitatea unei planificări atente a bugetului și resurselor pentru actualizări hardware în viitor.