Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat alocarea a 2 milioane de lei pentru planul de management al Parcului Natural Văcăreşti prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Acest plan, aflat în prezent în procedură de avizare la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), are scopul de a rezolva toate neconcordanțele, pentru a face parcul eligibil pentru accesarea fondurilor europene destinate ariilor naturale protejate cât mai curând posibil.
„Acest plan va proteja sutele de specii valoroase care trăiesc într-unul din cele mai mari parcuri naturale urbane din Europa”, a subliniat Mircea Fechet. De asemenea, s-au purtat discuții despre combaterea și prevenirea incendiilor de vegetație din Delta Văcărești, dată fiind creșterea temperaturilor, care favorizează izbucnirea incendiilor. „Astfel de locuri speciale trebuie să fie protejate cu orice preț!”, a adăugat oficialul.
Mircea Fechet a anunțat și lansarea a două noi programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor aduce beneficii semnificative în domeniul gestionării deșeurilor agricole: Investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd. Investiții pentru producția de compost din gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile.
Primul program vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile. Cea de-a doua investiție vine în sprijinul unităților administrativ-teritoriale, pentru a reduce povara depozitării gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile.
Mircea Fechet a vizitat recent ferma Afiliu din județul Buzău, una dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, și cu siguranță cea mai mare astfel de fermă cu capital integral românesc. Cu această ocazie, au fost semnate și trimise la Monitorul Oficial ghidurile de finanțare pentru două Programe:
Unul în valoare de 20 de milioane de euro, pentru finanțarea instalațiilor de producere a curentului electric și a biogazului din gunoi de grajd. Al doilea pentru finanțarea platformelor de compostare a deșeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd.
Începând cu 31 iulie, va demara perioada de depunere a acestor proiecte. Statul va finanța 90% din valoarea fiecărui proiect, până la 4 milioane de euro pentru proiectele de producere a energiei electrice sau a biogazului și până la 1,2 milioane de euro pentru proiectele de platforme de gunoi de grajd.
Ferma Afiliu a ales deja să utilizeze două biodigestoare, o măsură benefică atât din punct de vedere economic, cât și pentru protecția mediului. „Astfel de investiții nu doar că sprijină dezvoltarea economică a fermelor, dar contribuie și la un mediu mai sănătos pentru fiecare dintre noi”, a concluzionat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.