Prevederile Normative de ULTIM MOMENT ale Simonei Bucura – Oprescu in Hotararea de Guvern Adoptata

Prevederile Normative ULTIM MOMENT Simonei Bucura - Oprescu Hotararea Guvern Adoptata

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a elaborat si supus adoptarii o Hotarare de Guvern, pe care Guvernul Romaniei a adoptat-o zilele trecute, oferind si explicatii detaliate privind a anuntat masura menita sa sprijine cetatenii afectati de fenomenele meteorologice severe din luna septembrie.

Simona Bucura-Oprescu a publicat intreagul document pe care Guvernul Romaniei l-a adoptat in sedinta cea mai recenta, mai exact Hotararea nr. 1.145/2024, care prevede acordarea de ajutoare de urgenta in valoare de 15.000 lei pentru fiecare familie sau persoana singura care a suferit din cauza intemperiilor.

Conform hotararii, familiile si persoanele eligibile vor primi un ajutor de urgenta pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata, precum mobilier, aparate electrocasnice si combustibil necesar pentru incalzirea locuintei si prepararea hranei. Printre bunurile incluse in aceasta masura se numara masini de spalat rufe, aragazuri, frigidere si televizoare.

Simona Bucura-Oprescu explica deasemenea si ca beneficiarii au obligatia de a achizitiona cel putin trei dintre aceste aparate electrocasnice si sa incheie o conventie cu agentiile pentru plati si inspectie sociala din judetele afectate. Conventiile vor stabili termenii si conditiile de utilizare a fondurilor, inclusiv obligatia de a cheltui suma alocata pana la 31 decembrie 2024 si de a prezenta documente justificative privind achizitiile realizate.

Beneficiarii trebuie sa prezinte la primariile de domiciliu documentele doveditoare pana la 31 decembrie 2024, iar agentiile pentru plati si inspectie sociala vor verifica utilizarea fondurilor. In cazul in care nu toate sumele alocate sunt justificate, beneficiarii vor avea obligatia de a restitui diferentele.

Simona Bucura-Oprescu a inclus in cadrul hotarari si prevederi privind posibilitatea suplimentarii bugetului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale din Fondul de rezerva bugetara, iar masurile de sprijin urmeaza sa fie decontate si din fonduri externe nerambursabile, in cazul in care va fi stabilit un mecanism european de finantare.

Guvernul Romaniei, prin premierul Marcel Ciolacu, le-a promis romanilor ca va oferi ajutoare pentru a sustine populatia in urma inundatiilor care au afectat un numar foarte mare de persoane, in mare parte fara ajutoare de vreun fel, iar acum vedem si cum sunt puse in aplicare promisiunile pe care PSD le-a facut.

author avatar
Redactia iDevice.ro