Ministrul Educatiei, Daniel David, a prezentat detalii importante privind decizia ministeriala pe care a luat-o cu impact pentru toate scolile din Romania, vizand desfasurarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, ce vor avea loc in perioada 10-16 iunie.
Ministrul Educatiei afirma ca, in unitatile de invatamant desemnate ca centre de examen sau in cele din care provin resursele umane implicate, inspectorul scolar general poate solicita, cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, ca in zilele de desfasurare a probelor scrise cursurile sa se tina in format online asincron.
Aceasta masura se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare a activitatii didactice in sistem online sau hibrid, asa cum este specificat in Anexa 1 la Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 5.726/2024.
Pe langa aceasta facilitate, conducerea unitatilor de invatamant va identifica solutii pentru suplinirea cadrelor didactice implicate in comisiile de examen, in situatiile in care acest lucru va fi necesar pentru asigurarea continuitatii activitatilor curente.
Ministrul Educatiei spune ca decizia a fost deja comunicata si inspectoratelor scolare judetene, precum si Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, incepand cu luna martie 2025. De reamintit este si faptul ca, in mod traditional, probele scrise ale examenului de bacalaureat se vor desfasura in centre de examen.
In sesiunea similara a anului precedent, numarul centrelor de examen a reprezentat aproximativ 31% din totalul unitatilor de invatamant cu nivel liceal, acestea fiind organizate in 477 de centre.
Un alt aspect de noutate pentru anul 2025 consta in introducerea etapei de vizualizare a lucrarilor la ambele examene nationale – la bacalaureat, respectiv la evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a din anul scolar 2024-2025. Prin aceasta masura, elevii isi vor putea analiza lucrarile scrise, iar, ulterior, vor avea posibilitatea de a depune contestații.
Ministrul Educatiei subliniaza ca depunerea contestației nu este conditionata de vizualizarea lucrarii, care ramane optionala. Documentele ce aproba calendarele examenelor, pentru bacalaureat 2025 si pentru evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIII-a, sunt deja disponibile in sectiunile dedicate de pe site-ul Ministerului Educatiei.
Pe plan international, Romania se mandreste cu rezultatele obtinute la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2025, desfasurata la Pristina, Kosovo, in perioada 11-17 aprilie 2025. Lotul Romaniei, format din patru eleve de la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, a adus acasa medalii de aur, argint si bronz.
Astfel, Mitroi Aida, elev din clasa a XI-a, a castigat medalia de aur, iar Boiangiu Ana, elev din clasa a XII-a, s-a remarcat cu medalia de argint. De asemenea, elevii Stroe Ioana, din clasa a X-a, si Diaconu Iustina, din clasa a XI-a, au obtinut medalii de bronz.
Ministrul Educatiei explica faptul ca la aceasta editie a competitiei au participat 56 de tari, dintre care 35 din Europa, iar echipa Romaniei a fost condusa de profesorul Mihail Baluna, de la Colegiul National “Mihai Viteazul” din Bucuresti, alaturi de profesoara Anca Baltariga, de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti.
Aceste evolutii din domeniul organizarii examenelor nationale si performantele obtinute la concursurile internationale din domeniul matematicii subliniaza atat adaptabilitatea sistemului de invatamant romanesc, cat si angajamentul pentru excelenta, pe plan atat intern, cat si global.