Uber, controversatul serviciu de taximetrie, a fost lansat anul trecut si in Romania, el avand parte de o primire destul de calduroasa din partea romanilor, mai putin a soferilor de taxi care au acum concurenta de la o entitate din afara cercului obisnuit.
Uber este controversat pentru ca activeaza intr-o zona gri a legislatiei privind transportul de persoane, masinile trimise catre clienti nefiind conduse de catre soferi de taxi licentiati, ci de persoane obisnuite dispuse sa isi foloseasca automobilul pentru transport de persoane in regim de taxi, dar fara a fi certificati de vreo autoritate a statului.
Bun, trecand peste introducerea serviciilor Uber, cei care au dorit ca in noaptea de revelion sa ajunga acasa rapid si fara a cauta zeci de minute un taxi au folosit aplicatia pentru smartphone a celor de la Uber, insa decizia s-a dovedit a fi foarte proasta pentru multi.
In Bucuresti, spre exemplu, o cursa UberX de 11 KM a ajuns sa coste 192 de lei in noaptea de Revelion, asta desi in mod normal un taxi obisnuit ar fi taxat deplasarea cu aproximativ 20 de lei, in functie de conditiile de trafic de la ora deplasarii.
Diferenta dintre 20 de lei si 192 de lei in cazul Uber a fost data de faptul ca pretul unei curse normale a ajuns sa fie de 7 ori mai mare in noaptea de revelion din cauza cererii foarte mari in zona efectuarii comenzii, iar in lipsa de alternative fie platesti un pret nesimtit, fie cauti in continuare taxi-uri normale, fie pleci acasa pe jos.
Problema nu a existat doar in Romania, ci si in alte tari de pe glob, curse normale de cativa zeci de dolari ajungand sa coste de 5 – 7 ori mai mult in sistemul Uber, in unele cazuri preturile fiind mai mari decat biletele de avion pentru desinatii exotice.
In anumite situatii cei de la Uber au afirmat ca vor investiga estimarile curselor pentru a verifica daca exista anumite probleme in raportarea lor, insa in majoritatea cazurilor totul se rezuma doar la ideea de a practica un pret nesimtit pentru curse cand exista cerere foarte mare.
Unii dintre voi stiu, altii probabil nu stiu, insa in momentul in care cauti un taxi Uber poti face o estimare a pretului pe care ar urma sa il aiba cursa ta si ti se cere sa confirmi daca esti de acord cu el sau nu.
In cazul in care faci cereri repetate si exista cerere mare in zona ta, pretul acelei curse exte multiplicat cu un factor X, acesta putand ajunge chiar si la 10, pretul final al cursei fiind inmultit cu acea cifra, rezultatul final fiind un pret mult mai mare decat cel estimat.
O firma de taximetrie normala nu functioneaza asa chiar daca are cereri foarte multe, pretul curselor ramanand fix, insa in cazul Uber trebuie sa fiti foarte atenti pentru a nu plati de 5 – 7 ori mai mult pentru o cursa obisnuita.